2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Brexit: az ellátás miatt is aggódnak

A Brexit miatt nagy a bizonytalanság az Angliában dolgozó orvosok jövőjét illetően is – írja levelében valamennyi regisztrált tagjának, így az ott gyógyító magyar orvosoknak is a brit orvoskamara.

Érthető az orvosok és egészségügyi személyzet aggodalma a kilépési referendum miatt – írja levelében az angol orvosi kamara, a General Medical Council (GMC) titkára, Professor Terence Stephenson, aki egyúttal megállapítja azt is, a Brexitnek elkerülhetetlen hatása van az orvosi munka szabályozására, bár álláspontjuk szerint a változások nem érinthetik azokat, akiket a GMC-nél már regisztráltak. A tanács keresi a megoldást arra, hogy az Európai Gazdasági Térségben élők továbbra is hozzáférhessenek az orvosi regisztrációhoz, hogy működőképes maradhasson az angol egészségügyi ellátórendszer. Vizsgálják azt is, mik a lehetőségei az EU-ban dolgozó angol orvosoknak azután, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az uniót. Az ezekre a kérdésekre adott válasz függ az EU és Anglia közötti tárgyalások kimenetelétől és a jövőbeni kapcsolatoktól.

Egy dolog azonban tiszta és világos: az EU más országaiból érkező 19 ezer orvos, akik már a szigetországban dolgoznak, és a praktizálási engedéllyel rendelkező orvosok 8 százalékát teszik ki, korábban is és most is döntő részei Anglia egészségügyi rendszerének és tudományos kutatásainak; nélkülük nem lehetséges a magas szintű egészségügyi ellátás biztosítása.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink