hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Botox kezeléssel az inkontinencia ellen

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA jóváhagyta a Botox kezelés alkalmazását a hólyag-inkontinencia néhány speciális formájában. Az FDA engedélye alapján Botox (onabotulinumtoxin-A) injekció adásával kezelhető néhány neurológiai eredetű kórkép, mint a gerincvelői sérülés, illetve a sclerosis multiplex okozta hólyag-inkontinencia.

Egyes neurológiai betegségekben az idegi szabályozás hiánya, kiesése miatt vizelettartási zavar alakul ki. Jelenleg ennek kezelése a hólyag relaxációját keltő gyógyszerek adása, illetve állandó katéterviselés révén történik.

A Botox injekcióval való kezelés ellazítja a hólyagizomzatot, nő a vizelettárolási kapacitás és csökken az inkontinencia mértéke.

A technikai kivitelezés az alábbi: a hólyagba lokálisan történő Botox injekció-adás cisztoszkópia végzésekor zajlik, ekkor mód nyílik a hólyag teljes megtekintésére. A cisztoszkópia végzéséhez szükség lehet általános érzéstelenítésre is. Egyetlen Botox injekció hatása tartós: mintegy kilenc hónapra tehető, a neurológiai alapbetegségtől is függően.

Klinikai eredmények: A Botox hatásosságát neurológiai eredetű hólyag-inkontinencia esetén két klinikai vizsgálatban, 691 betegen vizsgálták. A diagnózis gerincvelői sérülés, illetve sclerosis muliplex volt. Mindkét vizsgálatban (placebokontrollált, randomizált vizsgálatok) a Botox csoportokban jelentősen csökkent a hetente előforduló inkontinens epizódok száma.

Megjegyezzük, hogy az FDA egyéb indikációkban is jóváhagyta a Botox injekcióval folytatott kezelést: krónikus migrén, izommerevség, izomkontrakció, súlyos verejtékezés, extrém szemhéjmozgások.

A kezelés főbb mellékhatásai: húgyúti fertőzés, vizeletretentio.

Dr. Székely Gábor
a szerző cikkei

(forrás: FDA, Pharmindex Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés