hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe kerülhet Szász Endre hagyatéka

Szász Lulu, Szász Endre festőművész özvegye felajánlotta néhai férje nagy értékű hagyatékát a miskolci Herman Ottó Múzeumnak, ezáltal Borsod-Abaúj-Zemplén megyének; a nem mindennapi ajándék értéke több mint félmilliárd forint.

Veres László, a múzeum igazgatója az MTI-nek azt mondta: a közgyűlés december közepére tervezett ülésén dönthet arról, elfogadja-e mint intézményfenntartó a nagy értékű ajándékot, az állandó kiállítás fenntartása ugyanis sok pénzbe kerül.
Szász Endre ezen hagyatékában mintegy 300 műkincs található és a művész alkotásai csak egy részét képezik a gyűjteménynek. A festő ugyanis minden különlegességet gyűjtött, így széles a paletta: találhatók benne távol-keleti szobrok, afrikai kultúrkincsek, de vannak Picasso-, Rembradt-, és Dali-képek is.
A múzeumigazgató arról is beszámolt, hogy két szállítmány már megérkezett Miskolcra. Szász Lulu a múzeum Papszeren lévő kiállítási épületében már a termet is "kinézte", ahol helyet kaphatna a gyűjtemény, amely jelentős idegenforgalmi vonzerőt jelenthetne a megyének. Az özvegy feltétele, hogy a gyűjtemény állandó kiállításként legyen látogatható, és Szász Endre neve fémjelezze majd a tárlatot, illetve a helyszínt, tehát róla nevezzék el a termet, vagy az épületszárnyat.
Nem véletlenül esett a választás Borsod megyére és a Herman Ottó Múzeumra, hiszen a festőművész számos módon kötődött a térséghez. Sokáig dolgozott a porcelánjáról híres Hollóházán, alkotásaiból pedig kiállítást rendeztek a nyolcvanas években. A megyeházán a Szász-terem falát az ő alkotása díszíti, és a Miskolci Egyetem díszaulájában is látható monumentális képe.






Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés