hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Tudomány

Bölcsőhalál a női magazinok lapjairól

Ki ne szeretne hasonlítani a női magazinok színes illusztrációihoz, melyekről gondtalan anyák mosolyognak alvó gyermekükre? De vajon nem veszélyes-e az a kép, melyet a fotók közvetíteni próbálnak? Több kiadvány átnézése alapján sajnos igennel kell válaszolnunk a kérdésre.

Kétségtelen, hogy a média nagy – és egyre nagyobb – hatást gyakorol életünkre, és minden különösebb kutatás nélkül kijelenthetjük azt is, hogy minden anya gyakrabban vesz kezébe női magazinokat, mint ahányszor a gyermekorvosok szakmai útmutatóit böngészi. Nem feltétlenül helyes azonban az, amit a magazinok követendő képnek állítanak elénk. Ennek bizonyítására washingtoni kutatók a nők körében nagy népszerűségnek örvendő magazinokat lapoztak át olyan szemmel, hogy a cikkek illusztrációi, illetve a reklámfotók által ábrázolt csecsemők alvási körülményei mennyiben felelnek meg annak, amit az amerikai gyermekgyógyászok szakmai testülete, az American Academy of Pediatrics (AAP) 2005-ös irányelveiben javasol a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), közkeletű nevén bölcsőhalál megelőzésére.

Eszerint a csecsemőket mindig hanyattfekvő helyzetben kell a kiságyba tenni elalvás előtt, ahonnan előtte minden puha tárgyat (kendőt, párnát, plüssállatot stb.) gondosan el kell távolítani. A fekvőfelület kiválasztásánál kerülni kell a túlságosan puha, süppedős matracokat, és ügyelni kell arra is, hogy az alvó csecsemő ne hevüljön fel túlságosan túlöltöztetés vagy vastag takaró miatt. Az AAP óva int attól, hogy a csecsemő valaki mással – akár szülővel, akár testvérrel – legyen kénytelen osztozni az ágyon (ami természetesen nem zárja ki, hogy a baba saját ágya a szülők szobájában legyen). Az eddigi adatok azt bizonyítják, hogy az anya dohányzása is közrehat a bölcsőhalál kialakulásában, ezért a szülés előtti és időszakban kerülendő a dohányzás, de még ennél is jobb a végleges leszokás.

A
Pediatrics című lap szeptemberi számában ismertetett tanulmány szerzői elsősorban olyan magazinok fotóit nézték át, melyet a 20 és 40 éves kor közötti korosztályból legalább 5 millió nő olvas, és legalább 900 ezer előfizetője van. Az így összegyűjtött húszféle színes magazin mellett nyolc olyan kiadványt is vizsgáltak, melyek nem büszkélkedhetnek ugyan ilyen népes olvasótáborral, de kifejezetten kisgyerekes szülőknek szánják őket.

Az alvó csecsemőket ábrázoló fényképek csupán 64 százalékán látszott az AAP által a bölcsőhalál megelőzésére kívánatosnak tartott hanyattfekvő pozíció, a többi fénykép – túlnyomórészt hirdetési fotó – pedig hason vagy oldalfekvésben alvó babáról készült. Az alvási körülmények a fotók alig több mint egyharmadánál feleltek meg mindenben a kívánalmaknak; a leggyakoribb hiba a kiságyban látható párna, játékállat vagy egyéb puha tárgy volt. Gyakori az is, hogy szülővel vagy másik gyerekkel együtt alvó csecsemő jelenik meg a fényképeken, és nem jobb a helyzet a kisgyerekes hírességekről készült felvételek esetében sem. A szerzők különösen veszélyesnek tartják, hogy 22 esetben a „komfort” szót olyan csecsemő képével társítva adták közre a lapok, aki túlságosan puha felszínen vagy lehunyt szemű felnőtt társaságában alszik, és még ennél is több veszélyt rejt, amikor az ilyenfajta fotók olyan tartalmú szöveggel együtt jelennek meg, hogyan tudjuk lecsendesíteni a síró vagy nyugtalan csecsemőt.

A lap emlékeztet arra, hogy a SIDS gyakorisága az 1992-es 1,2/1000 élveszületés arányról tíz év alatt kevesebb mint felére csökkent (2001-ben 1000 élveszületésre már csak 0,57 eset jutott), ezt követően azonban megtorpanás mutatkozott. Ennek ismeretében a szerzők különösen fontosnak tartják, hogy kizárólag a helyes gyakorlatot közvetítsék azok a női magazinok is, melyek az általuk sugallt pozitív életérzés révén mintakánt szolgálnak a kisgyerekes anyák számára.



cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink