hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Bokros Lajos szerint most jöhetnek a reformok

Ha nem lesz reform, akkor szakad igazán ketté az ország: a tehetős külföldön megy kórházba, vagy tanul, a szegénynek meg marad "a hazai pocsék" - mondja Bokros Lajos a Népszabadságnak adott interjúban. A volt pénzügyminiszter szerint most van esély a refomrok kritikus tömegét elindítani, hiszen a társadalom érti, hogy szükség van erre, a politikusoknak pedig nincs vesztenivalójuk. A Közép-Európai Egyetem, a CEU professzora szerint minél jobban utálják a politikusok a nevét, annál nehezebb megkerülni.

"A kérdés, mi a beteg érdeke"

- ...a magánbiztosító profitot szeretne elérni.
- Ha a vállalati szektorban üdvözítő volt a privatizáció, az egészségügyben miért ne lenne az? Ma van egy mesterséges monopóliumként fölénk tornyosuló társadalombiztosítás. Az volna a feladata, hogy képviselje az érdekünket amikor orvoshoz megyünk. Ehelyett a szolgáltatók érdekeit képviseli velünk szemben. Ha verseny lenne a finanszírozásban, a magánbiztosítók a mi érdekeinket sokkal jobban képviselnék. Profitot pedig azzal érnének el, ha jól működnek, és olyan orvosokat választanak, akik megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtanak jó áron.

- És ezt szeretnék az orvosok?
- Nem. De nem ez a kérdés, hanem hogy mi a beteg és a társadalom érdeke.

- A politikusokat szokta zavarni, amikor a kórházbezárások ellen tüntetnek.
- A bezárások ellen azért tüntetnek, mert így tudják megmutatni, hogy létük nélkülözhetetlen. Ha a magánbiztosítók rájönnének, hogy a szóban forgó kórház rossz, nem kötnének vele szerződést. Viszont keresnének a betegeiknek egy jó minőségű intézményt, ahol százszor jobb szolgáltatást kapni. Senkit sem érdekelne, hogy bezárják-e a szóban forgó kórházat vagy sem.

- Azt azért az érintettek is érteni fogják: ha meglesz a reform, hiába mennek a parlament elé a kórház megszűntetése miatt. Vagyis: a reformot fogják utálni, és az ellen tüntetnek majd.
- A reformnak vesztesei is vannak. De a rossz minőségű kórházakban is vannak jó orvosok, ápolók. Ők, ha tehetnék, alapítanának egy magántulajdonban levő intézményt, és magukhoz csábítanák mindazokat a betegeket, akiket most nem tudnak jó minőségben ellátni.

- Vagyis: csak meg kell győzni őket, hogy átmenetileg rosszabb lesz, de vállalkozni kell. Ez menni fog?
- Nem mindenkit lehet meggyőzni. De erre halad a világ. A betegek ki fogják kényszeríteni a jó minőségű szolgáltatásokat. Ha erre a magyar egészségügy képtelen lesz, akkor aki tud, elmegy külföldre. Akkor válik majd szét igazán tehetősekre és szegényekre a világ. Utóbbiaknak marad a hazai pocsék, a gazdagok pedig majd még jobban igyekeznek megkerülni a járulékfizetést. Hiszen nem kapnak majd érte semmit. A magyar intézmények háromnegyedére nem lesz szükség. A világ nem a magyar középszer megőrzésének irányába megy.

Nincs választás

- Visszatértünk ugyanoda. A politika nem így beszél, mert a magyar társadalom nem erre kíváncsi. A magyarok mindig arra szavaznak, aki azt mondja, kolbászból lesz a kerítés.
- Ebben még ma is hisznek? Ma két reformellenes, etatista, státuszorientált, intervencionista, túlköltekező, élősdi párt van Magyarországon. Mi között lehetett választani? Semmi között. És most sem lehet. A Fidesz minden reformot ellenez. Az MSZP pedig hol ezt mondja, hol azt, hol radikális reformer, aztán a bársonyos reformokat is lehetetlennek tartja. Ez nem hiteles. Az egyik politikai osztály direkt szennyezi a közérthető beszédet annak érdekében, hogy az emberek csak a negatívumokat lássák meg, a másik oldal viszont képtelen elmagyarázni, miről is szól az egész. A minőség, az esélyegyenlőség javításáról, és arról, hogy nem több pénzért, hanem más csatornákon más arányban befizetett pénzért sokkal jobb minőséget kapjunk.

Forrás: Népszabadság

A teljes interjú a nol.hu-n

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés