hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Bokrétaünnep a Semmelweis Egyetemen

Elkészült a Semmelweis Egyetem Korányi projekt keretében épülő új, központi betegellátó épület szerkezetének nyolc szintje, amit a keddi bokrétaünneppel tesz nevezetessé az egyetem.

Március 11-én tartják a bokrétaünnepet a Semmelweis Egyetemen abból az alakalomból, hogy nyolc szint elkészült a Korányi projekt keretében felépülő új központi betegellátó épületből; ebben egyebek mellett 24 órás szolgáltatást nyújtó központi röntgen diagnosztika és központi laboratórium kap majd helyet, valamint létrejön az ország legnagyobb intenzív ellátó centruma.

A Semmelweis Egyetemen a klinikai telepek 1870-es években történt kialakítása óta nem volt olyan léptékű infrastruktúra-fejlesztés a betegellátásban, mint amilyet a 2011-ben megkezdett Korányi projekt jelent. A projekt összköltsége 12,24 milliárd forint, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam 8,11 milliárd forint támogatást nyújt. A két párhuzamos ütemben megvalósuló beruházás keretében az Üllői úton található külső klinikai tömb területén új, 20 ezer négyzetméteres, 7 szintes központi betegellátó épület jön létre. Lesz helikopter leszálló és központi diagnosztika, valamint az új épületben az országban egyedülálló 29+18 ágyas központi intenzív osztály, 110 ágyas traumatológiai osztály, valamint 110 ágyas ortopédiai osztály szolgálja majd a lakosságot. A tervek szerint új szolgáltatási egységként létrejön egy sürgősségi fogadóhely, egy modern fizioterápiás részleg, és kialakítanak egy központi laboratóriumot, melyet csőposta köt össze az épület többi egységével. A központi radiológiai ellátás új, centralizált képalkotó-diagnosztikai részlegének megvalósításával a külső klinikai tömb valamennyi klinikája számára biztosított lesz a minőségi szolgáltatás.

Az új épület egybeépül a II. sz. Szülészeti i és Nőgyógyászati Klinikával, azzal egységes homlokzatot kap. A nőgyógyászati járóbeteg szakambulanciák és szakrendelők korábban a kertben, kisebb épületekben helyezkedtek el, amelyeket lebontanak, a funkciókat pedig az új tömbben helyezik el.

Mint azt az egyetemtől megtudtuk, elkészítették a részletes szakmai tartalommal kapcsolatos anyagokat, bizonyos kérdésekben azonban még fenntartói, szakmai döntésekre várnak. A Semmelweis Egyetem szakmailag teljes mértékben felkészült és nyitott egy sürgősségi betegellátó centrum fogadására, ez ugyanis „alapvető és pozitív funkcionális változást fog hozni a szakmai portfólióban és a szakmák közötti együttműködésben” – közölték. A Neurológiai Klinika stroke-ellátásban betöltött szerepe például jelentősen nőhet, az egykapus beléptetésnek köszönhetően pedig a diagnosztikához fizikai közelségbe kerülhet a terápia.

Az új épület berendezéséhez szükséges új, korszerű orvostechnikai eszközök beszerzésére több mint két milliárd forint áll rendelkezésre. Az egyetem reményei szerint még ebben az évben, teljes funkcionalitásával szolgálatba állhat az új központi betegellátó épület.

A projekt előrehaladásáról rendszeresen tájékoztatnak az egyetem honlapján.

FRISSÍTÉS: videó az ünnepségről:

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink