2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kitekintő

Bírálta a kormányzatot a német orvosi kamara

Élesen bírálta az új típusú influenza elleni oltóanyaggal kapcsolatos kormányzati magatartást a német orvosi kamara.
Ulrich Montgomery, a kamara elnökhelyettese keddi nyilatkozatában elsősorban a kormány tájékoztatáspolitikáját ostorozta, és ezzel kapcsolatban kommunikációs csődről beszélt. „Teljes mértékben aláássa az oltóanyag iránti bizalmat, ha a kormány saját magának más vakcinát rendel, mint amilyent a lakosságnak ajánl” – hangsúlyozta az alelnök, aki annak a nézetnek adott hangot, hogy ezek után még kevesebben oltatják be magukat.
 
Montgomery arra a hatóságok által hivatalosan is megerősített információra utalt, amely szerint a kormány minisztereit, a parlament képviselőit, a szövetségi hivatalok alkalmazottait és a Bundeswehr katonáit a kevesebb mellékhatással járó Celvapan szérummal oltják be, míg a lakosságnak a kockázatosabbnak vélt Pandemrix vakcinát biztosították.

Mindezzel összefüggésben megerősítette: a Pandemrix oltóanyagot egy a szérum hatását fokozni kívánó adalékanyag miatt semmiképp nem ajánlják a terhes nők és a gyermekek számára. Szakértők szerint elsősorban ez az „erősítő” felelős a különböző mellékhatásokért, köztük a rossz közérzetért, a fej és a végtagok fájdalmáért, valamint a bőrallergiáért. A Celvapan ezt az adalékanyagot nem tartalmazza.
 
Az orvosi kamara alelnöke a szervezet nevében arra szólította fel a kormányt: a maga számára biztosított Celvapan oltóanyagot bocsássa a terhes nők és a gyermekek rendelkezésére, és ehelyett a lakosságnak szánt Pandemrix szérumot használja. A bizalom csak így állítható helyre – érvelt Montgomery.

Az orvosi társadalom nevében az alelnök ugyanakkor túlzottnak nevezte az új típusú influenzával kapcsolatos kampányt. Annak a nézetnek adott hangot, hogy az oltás nem „abszolút szükséges”. Ezzel összefüggésben arra utalt, hogy az új típusú influenza eddig kevésbé veszélyesnek bizonyult, mint a hagyományos vagy akár a madárinfluenza. A kamara álláspontját megismételve ezen kívül arra is utalt: a H1N1-vírus elleni oltás – csak úgy mint az összes többi – nem biztosít teljes védelmet.

Az oltóanyaggal kapcsolatban kialakult botrány nyomán Angela Merkel kancellár példáját követve több magas rangú politikus jelentette be, hogy lemond a Celvapan használatáról és magát a lakosságnak biztosított Pandemrix szérummal oltatja be. Mások pedig úgy foglaltak állást, hogy az oltást egyáltalán nem veszik igénybe.

Ezzel egy időben a sajtó arról számolt be: a hatóságok az ártalmatlanabbnak vélt és a hivatalos személyeknek szánt oltóanyagból jóval többet rendeltek, mint amennyiről a korábbi hírek szóltak. A Financial Times Deutschland szerint a belügyminisztérium legkevesebb 360 ezer dózis beszerzése mellett döntött. A minisztérium szóvivője előző nap még csak 200 ezer adagról beszélt.

Pietsch Lajos, MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink