Táplálkozás
Beteggé tehet a sok tojás?
A húsvét táján nem igazán jól hangzó tudományos eredményt a Diabetes Care közölte. Luc Djousse és munkatársai csaknem 57 ezer amerikai nő és férfi egészségi állapotának alakulását figyelték húsz éven keresztül. A nagy vizsgálatból sok fontos tudományos adatot sikerült nyerni. Most azokat az adatokat hozták nyilvánosságra, melyek a tojásfogyasztás és a felnőttkori, 2. típusú cukorbetegség kifejlődésével kapcsolatosak.
A statisztikai értékelés egyértelműen azt mutatta, hogy mind a nők, mind a férfiak körében a cukorbetegség 58–77 százalékkal volt gyakoribb azok csoportjában, akik átlag heti hét tojásnál többet ettek meg, mint azok körében, akik egy hét alatt legfeljebb egy tojást fogyasztottak.
A munkacsoport vezetője szerint az adatok nem bizonyítják, hogy a tojásevés okozná a cukorbetegséget, csak arra figyelmeztet, érdemes figyelni arra, mennyi tojást eszünk, akár önmagában, akár a különféle ételekben. Luc Djousse így körvonalazta véleményét: „Vizsgálatunk alapján azt ajánljuk, hogy célszerű a tojásfogyasztást mérsékelni, és nem javasoljuk a heti hat tojásnyi adag rendszeres és jelentős túllépését”.
Az Egyesült Államokban az Egg Nutrition Center és az American Egg Board közös álláspontot hozott nyilvánosságra a közlemény megjelenése után. Kiemelték: igen sok tudományos eredmény alátámasztja azt a véleményt, hogy a tojás fontos szerepet játszik az egészséges ételek összeállításában, készítésében. A benne lévő fehérjék, alapvető táplálkozási összetevők gyerekkortól kezdve igen lényegesek az emberi étrend összeállításában.
A mostani adatok rendkívül furcsák és ellentmondásban állnak az eddigi étkezési ismeretekkel. Átnézve a Luc Djousse vezette munkacsoport dolgozatát, több, jelentős tévedést, torzulást fedeztek fel a résztvevők csoportosításában. Azok, akik sok tojás evéséről számoltak be, általában idősebbek voltak, közöttük több volt a dohányos, mint a tojásételt ritkán fogyasztók között, több alkoholt is ittak, kövérebbek voltak, és többüknek volt magas a vérnyomása. A magyarázat tehát lehet az is, hogy a sok tojást evők csoportja általában egészségtelenebbül él, mint a többiek.
Forrás: MTI, HírExtra.hu