hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Beruházásigényes az egynapos ellátás

Az intézmények azért ódzkodnak az egynapos ellátásoktól, mert önálló infrastruktúrát és komoly logisztikát igényelnek – derült ki a HírTv adásából.

Még minidig nagyon alacsony az egynapos ellátások aránya, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint tavaly 2,4 millió fekvőbeteg járt a kórházak osztályain, miközben csak nagyjából 250 ezer embert kezeltek egynapos ellátás keretében. A Tamás László Jánost, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatóját, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagját a HírTv  kapcsolta.

Más országokhoz viszonyítva valóban lehetne magasabb hazánkban is az egynapos ellátásban műtöttek aránya, azonban ha az invazív sebészeti beavatkozások összszámát tekintjük, már nálunk is jobb az arány – mondta a főigazgató. Csak minden tizedik beteget látják el így, annak ellenére, hogy ez érdeke lenne az intézménynek, mert gazdaságos, és jobb a betegnek és az orvosnak egyaránt, azonban vannak olyan páciensek, akiknek szociális körülményei nem teszik lehetővé, hogy a beavatkozás napján hazaengedjék.

Az egynapos ellátás jól finanszírozott, de vannak olyan ellátási formák, amelyeket hiába tudnának szakmai szempontok szerint egynapos ellátásban végezni, a finanszírozás egyelőre nem teszi lehetővé. Az intézmények leginkább azért ódzkodnak az egynapos ellátásoktól, mert önálló infrastruktúrát és komoly logisztikát igényelnek, hogy 12-16 óra alatt lebonyolítsanak mindent.

(forrás: HírTV)

cimkék

hirdetés

Könyveink