hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Továbbra sem publikusak a részletek

Bértárgyalás: az államtitkár hamarosan előáll a javaslattal (Bővítve!)

Szerdán folytatódtak az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó egyeztetések az egészségügyi államtitkárságon, de a mintegy három órás tárgyalás részletei ezúttal sem publikusak. Éger István kamarai elnök szerint nem közeledtek az álláspontok, mert álláspontok nincsenek.

Szócska Miklós hivatalában fogadta a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és az egészségügyben dolgozó köztestületek képviselőit, akik a tárgyalások első fordulóján született megállapodás szerint a sajtónak nem adtak tájékoztatást a megbeszélés részleteiről. Az államtitkárság sem tervezi közlemény megjelentetését. A Weborvos szerint annyit tudni, hogy a szervezetek beadták az államtitkár által kért, saját elképzeléseiket tartalmazó dokumentumokat az ismét csaknem három órás megbeszélésen.

Mint a MedicalOnline megírta, az első tárgyalási alkalommal, az elmúlt hét csütörtökén világossá vált, hogy a várakozásokkal ellentétben a tárgyalások résztvevői közül senki nem vitatja, hogy a bérrendezésre rendelkezésre álló, pillanatnyilag 30,6 milliárd forintot nem csak az orvosok, hanem általában az egészégügyiek bérére kell fordítani. 

Az ügyben tegnap azonban újabb fordulatot jelentett, hogy a Magyar Orvosok Szövetségének pécsi és veszprémi alapszervezete közleményben jelezte: a tagság kompromisszumot csak a bérrendezés ütemezésével kapcsolatban tud elfogadni. Mint írták: legkésőbb a 2014 januári kifizetéseknek már a megjelölt (kezdő orvos: nettó 200.000 forint vagy a nemzeti bruttó átlagbér kétszerese, kezdő szakorvos: nettó 300.000 forint vagy a nemzeti bruttó átlagbér háromszorosa) alapbér alapján kell megtörténniük.

A Weborvos úgy tudja, hogy a szakdolgozói kamara delegációja három variációt tartalmazó javaslatcsomagot nyújtott be a bérrendezésről folyó egyeztetés-sorozat szerdai ülésén.

A következő tárgyalási forduló két hét múlva lesz; az államtitkár azt ígérte, hogy rövid időn belül előáll a benyújtott elképzelésekből kimunkált javaslataival.

Bár Szócska Miklós azt kérte a részt vevőktől, hogy az egyeztetés részleteiről ne nyilatkozzanak, szerda este Éger István volt a Hír TV Rájátszás című műsorának vendége. Az orvosi kamara elnöke szerint "nem közeledtek az álláspontok, mert álláspontok nincsenek". A riporteri kérdésekre válaszolva kiderült: az egyeztetésen az egészségügyi szervezetek képviselői azzal szembesítették az államtitkárt, hogy egy a szakdolgozókat is érintő, bruttó 100 ezer forintos emeléshez nettó 100 milliárd forintra volna szükség, ám az államtitkár a tárgyaláson lényegében elismerte, hogy az általa korábban beharangozott 30,6 milliárd forint helyett valójában csak a népegészségügyi termékadóból származó 15 milliárd áll rendelkezésre. Az ezen felüli 15,6 milliárd ugyanis olyan uniós forrásokból származna, amelyet két évig fizet az EU, azt követően azonban az intézményeknek kellene az összeg fenntartását garantálniuk, ami Éger szerint nyilvánvalóan nem jelentheti az államtitkár által beharangozott, hosszú távú megoldást.  

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: WebOrvos, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink