hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Bérrendezést várnak a szakdolgozók is (Bővítve: Az Emmi...)

Jogos igényként merül fel tagjaink részéről az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű (1,9 szorzójú) bérrendezés, közli a szakdolgozói kamara. Az Emmi reagált.

MESZK Országos Elnökség rendkívüli ülésének 50/2020. (10.04.) számú határozata

 A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnöksége – tapasztalva az aktív fertőzöttek számának jelentős emelkedését a Covid-19 járványban – úgy érzékeli, hogy egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáinkra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot. A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozói közösségekben.

Orbán Viktor miniszterelnök úr szavait idézve: „Az elkövetkező 7-8 hónapban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd. Az orvosoktól és az ápolónőktől emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra.” 

A MESZK Országos Elnöksége megismerte és üdvözli az orvosi bérek emelésére vonatkozó kormányzati támogatottságot. Ez egy jelentős elmozdulás a korábbi tárgyalásokhoz képest.

A fentiekben megfogalmazottak alapján jogos igényként merül fel tagjaink részéről az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű (1,9 szorzójú) bérrendezés.

Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy az 1684/2018. (XII.17.) Kormányhatározatban foglalt – 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó – bérfelzárkóztató programjavaslat nem alkalmas ezen elv megvalósítására. Ez a kormányzati döntés egy 2016-ban megkezdett bérfelzárkóztatási program, amelyet a Covid járvány napjainkra felülírt.

A fekvőbeteg ellátásban közvetlen betegágy mellett, valamint a terápiás és a diagnosztikai területeken tevékenykedő teljes állásban foglalkoztatott szakdolgozók létszáma megközelítőleg 55.000 fő. Ez egy olyan statisztikai szám, mely magában foglalja a tartósan távollévőket (betegállomány, CSED, GYED, GYES, GYET, fizetés nélküli szabadságon stb.) is.  Amennyiben nem akarjuk, hogy ez a szám tovább csökkenjen, követeljük, hogy a további tárgyalások kiindulási alapja a 2020. november 1-től érvényes egészségügyi szakdolgozók illetmény-, illetve bértáblája legyen.

Határozott kérésünk, hogy 2021-ben is legyen szakdolgozói béremelés (minimum 50%), mely jelenleg nincs betervezve. Továbbá folytatódjon 2022-ben, illetve 2023-ban az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon.

Prioritásnak tartjuk, hogy a pótlékrendszert felülvizsgálják, és mielőbbi jelentős pótlékalap-emelés valósuljon meg (havi 20 ezer forintról legalább 50 ezer forintra). Ez a folyamatos munkarendben dolgozó, közfeladatokat ellátók megbecsülését és a jelentős feladatvállalás elismerését jelentené.

Ugyancsak jogos igény az alapellátásban dolgozó szakdolgozók részéről, hogy az egyszeri illetménykiegészítéshez hasonlóan ők is az egészségügyi bértábla alá tartozzanak. Mindezek mellett kiemelten kell foglalkozni a kórházi kezelést kiváltó otthoni szakápolás, -rehabilitáció és hospice ellátás területén, valamint a szociális ellátásban foglalkoztatott ápolók, szakápolók, gyógytornászok-fizioterapeuták stb. alkalmazásának, megtartásának kérdésével.

Az egészségügyi szakképzésben és egészségtudományi felsőoktatásban dolgozó oktatók, akik maguk is gyakorló szakemberek, akik a jövő ápolói, szakdolgozói nemzedékét tanítják, készítik fel a hivatás gyakorlására ugyancsak nagyobb anyagi elismerést érdemelnének!

Kamaránk továbbra is kiáll az egészségügyi ellátás biztonságos működtetésében közreműködő gazdasági és műszaki személyzet béremelésének megvalósítása mellett.

Budapest, 2020. október 4.

A szakdolgozók béremelésével kezdte az egészségügyi bérek rendezését a kormány. A nemzeti kormány az elmúlt hat évben olyan jelentős lépéseket tett az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsülése érdekében, amire azt megelőzően még soha nem volt példa. A 2018-ban indított béremelési  programnak köszönhetően négy lépcsőben, összességében 72%-kal emelkedik 2022-ig az egészségügyi szakdolgozók fizetése. A Kormány 2019-ben 8%-os előrehozott szakdolgozói béremelést hajtott végre, amelybe  már a védőnők is bekerültek – közölte a szaktárca.

Az idén januári, további 14%-os fizetésemelésben már megközelítőleg 81 000 szakdolgozó és körülbelül 4000 védőnő részesült. Idén novemberben további 20%-kal emelkedik az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetése, 2022 januárjától pedig újabb, 30%-os béremelésben részesülnek, így 2022-re  egy ápoló átlagosan a két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett.

A kormány kiemelt célja, hogy minden egészségügyi dolgozó számára kiszámíthatóbb megélhetési és előmeneteli lehetőséget biztosítson, ezzel is megköszönve helytállásukat, amit a koronavírus terjedésének megakadályozása, és honfitársaik egészségének védelme érdekében tesznek, írta közleményében az Emmi.

cimkék

hirdetés

Könyveink