2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Berobbanhat a járvány a fővárosban és Pest megyében

Budapesten és Pest megyében már halmozódást regisztrálhatunk, berobbanhat a járvány, ha nem működünk együtt a hatóságokkal, ha nem vesszük figyelembe az előírásokat – hangzott el az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

 

Tovább nőtt a laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt fertőzöttek száma. Müller Cecília a mai adatok ismertetését követően elmondta, a fertőzöttség országos eloszlását tekitve Budapesten és Pest megyében együtt már halmozódást regisztrálhatunk. Itt berobbanhat a járvány, ha nem működünk együtt a hatóságokkal: ha nem vesszük figyelembe az előírásokat, ha az idősek nem veszik figyelembe az esetlegesen vásárlásra kijelölt végő időpontot, a fiatalok a csoportosulások elkerülését, baj lehet. Nyomatékosan is meg fogják ezt követelni, mondta az országos tiszti főorvos, kérve, hogy ha el is kell mennie valakinek valahová, mindenki rövid idő alatt térjen vissza otthonába.

Kiss Róbert alezredes egyebek között elmondta, eddig a hatósági kijárási korlátozással összefüggésben a rendőrség 103 305 elenőrzést hajtott végre. A budapesti rendőrök a Városligetben, a Normafánál és a Városligetben is nem megengedhető csoportosulást tapasztaltak, s szankcionáltak. De ez történt a belvárosban, a Király utcánál és a Gelllért-téren is is.

Az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kijárási korlátozások jövőjét érintően.

Kérdésekre válszolva elhangzott, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, elemzi, hogy elegendőek-e az eddigi intézkedések; ha azt tapasztalják, hogy a magatartási szabályokat a lakosság nem tartja be, a rendőri létszámot is emelik majd.

Az egészségügyiek megfertőződése általában 10 százalék, Spanyolországban több mint 12 ezer embert érint, az olaszoknál eddig mintegy 7 ezret, de Lombardiában pl. több mint 20 százalékot. Magyarországon kb. 12 százalék az egészségügyiek megfertőződése, Lengyelországban 15% körüli, de  az adatok folyamatosan változnak, jelezte az országos tiszti főorvos.

 

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés