hirdetés
hirdetés
2024. november. 22., péntek - Cecília.
hirdetés

Táplálkozás

Beleváshat a fogunk a fehérborba

A fehérbor megtámadja a fogzománcot, de a borozás után az erélyes fogmosás a helyzetet tovább ronthatja. A rizling kedvelői számára elszomorító vizsgálati eredmény a Nutritional Research című táplálkozástudományi szakfolyóiratban jelent meg.
Mainzban, a Johannes Gutenberg Egyetemen felnőtt emberek kihúzott fogait különböző borokban fürdették 24 órán át, majd mikroszkóppal tanulmányozták azok felszínét, hogy a zománcréteg milyen módon és mértékben változott. A kutatók figyeltek arra is, hogy senki ne vádolhassa őket bármilyen nemzeti részrehajlással. Nyolc különböző bort használtak a kísérlet során. A fogakra öntöttek német, francia, olasz és spanyol bort, fehéret és vöröset egyaránt.

A mikroszkópos vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy a fehér pinot grigio vagy chardonnay sokkal jobban megviseli a fogak épségét megtartó zománcréteget, mint például a vörös szőlőből érlelt merlot vagy claret. A fogászok szerint ez azt jelenti, hogy a fehérborok rendszeres fogyasztása következtében a fogak lényegesen érzékenyebbé válnak a hidegre vagy melegre.

A bor érettsége, származási helye vagy maga az alkoholtartalom a kedvezőtlen hatást nem befolyásolta. A zamatos folyadék savtartalma a bűnös. A mérések azt bizonyították, hogy egy napig áztatva a fogakat fehér borban, a zománcban lévő kalcium és foszfor károsodik, nem csupán a felszínen, hanem 60 mikrométer mélységben is. A fogak szempontjából legveszélyesebb bornak a rizlinget találták, míg a vörösborok közül fogkíméletben a pinot noir járt az élen.

Az a fölismerés még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy borozás után az erélyes fogmosás egyáltalán nem szerencsés lépés. A fogkefe okozta mechanikus terhelés csak fokozza a bor károsító hatását. Szerencsére van segítség. Ha valaki továbbra is a fehér bort szereti és ragaszkodik hozzá, az iszogatás közben időnként rágcsáljon néhány falat sajtot. A sajtok gazdag kalciumtartalma ellensúlyozza a borban lévő savak fogzománcot károsító tulajdonságát. A fogorvosok fölhívják a figyelmet arra, hogy a borkóstolás tudósai borozgatás idején egyébként is ajánlják sajtfogyasztást.

Dr. Matos Lajos, MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés