hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Befejeződött a Misszió Egészségügyi Központ ellenőrzése

Az Állami Számvevőszék befejezte a veresegyházi székhelyű Misszió Egészségügyi Központ 2015-2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését.

A központ belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése, továbbá pénzügyi és vagyongazdálkodása nem biztosította a felelős gazdálkodást, az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást és a vagyon megőrzését. A központnál a korrupció elleni védettség nem volt biztosított.

Alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok – a pénzügyi lehetőségek hatékony felhasználása mellett – a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a kórházakban. Ehhez szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon. E cél érdekében az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot.

A veresegyházi székhelyű, önálló jogi személy Misszió Egészségügyi Központ 2013. március 29-e óta tartozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alá. A középirányítói jogokat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, 2015. március 1-jétől pedig jogutódja, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyakorolta. Közfeladata - a működési engedélyében meghatározott ellátási területre kiterjedően - járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása, rehabilitációja és követéses gondozása volt. 2017-ben a központ által kimutatott teljesített összes bevétel meghaladta a 611 millió Ft-ot, a teljesített összes kiadás pedig az 570 millió Ft-ot, míg a vagyona több mint 622 millió Ft volt.

A 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy az ellenőrzött intézményre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e; az intézménynél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit; az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak. Az ellenőrzés keretében az ÁSZ értékelte az intézmény korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét és az integritás szemlélet érvényesülését, továbbá, azt, hogy megteremtették-e a teljesítmény-ellenőrzés feltételeit.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Misszió Egészségügyi Központ belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható, szabályszerű és felelős gazdálkodást. Nem gondoskodtak a szabályszerű kontrollkörnyezet kialakításáról, ezáltal nem teremtették meg a szabályszerű közpénzfelhasználás feltételeit. A gazdálkodási jogkörök gyakorlására jogosultak és aláírás-mintájuk naprakészségének hiányában a központ nem teremtette meg a kontrolltevékenységek szabályszerű gyakorlásának feltételeit. A 2015‒2017 közötti időszakban nem határozták meg az egyes kockázatokkal kapcsolatban szükséges intézkedéseket, valamint azok teljesítésének folyamatos nyomon követésének módját. A belső ellenőrzés működtetése a 2015‒2017 közötti időszakban nem volt szabályszerű. Az ellenőrzött időszakban elvégzett ellenőrzésekről nem készült jelentés. A központ főigazgatója az ellenőrzött időszakban nyilatkozatban értékelte a szervezet belső kontrollrendszerének minőségét, azonban az ellenőrzés megállapításai nem igazolták az abban foglaltakat.

A központnál a pénzügyi és vagyongazdálkodás, valamint a maradvány-elszámolás nem volt szabályszerű, ezáltal nem biztosították a beszámoló megbízhatóságát és a nemzeti vagyon védelmét.

Az integritást támogató kontrollokat nem építették ki és nem működtették a központnál.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Misszió Egészségügyi Központ főigazgatójának 10 javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

hirdetés

Könyveink