hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Vélemény

Az orvosok alaptalan hiedelmei

David H. Newman, a sürgősségi ellátásban tevékenykedő orvos azt mutatja be, hogy a logikusan hangzó, de megalapozatlan orvosi elméletek milyen gyakran kerekednek felül a bizonyítékokon alapuló orvosláson.

A szívinfarktus korai szakaszában gyakran gyors és erőteljes a szívverés. Ilyenkor az orvosok évtizedeken át béta-blokkoló szert adtak a betegnek, hogy lassabban verjen és kevésbé erőteljesen húzódjon össze a szív, és így kevesebbet fogyasszon az érelzáródás miatt amúgy is korlátozottan rendelkezésre álló oxigénből. Az elmélet elegáns, csak éppen nem működik.
A vizsgálatok szerint a béta-blokkolók korai alkalmazása szívinfarktusban egyáltalán nem növelte az életben maradás esélyét, sőt, fokozta a szívelégtelenség kockázatát. 28 vizsgálat közül 26 ezt támasztotta alá, köztük a legnagyobb és legjobb minőségű vizsgálat is. Ennek ellenére az orvosok nem hagytak fel a béta-blokkolók adásával, egyszerűen azért, mert az alkalmazását indokló érvelés értelmesen hangzott.
Számtalan hasonló példát hozhatunk fel:
– Egyetlen köhögéscsillapító szirup sem bizonyult hatásosnak sem felnőttekben, sem gyermekekben. Használatuk mégis mindennapos.
– A fülfertőzések esetén az antibiotikumok az esetek nagyobb részében ártanak, és nem segítenek. Bár a tüneteket enyhíthetik (ami fülcseppekkel hatásosabban elérhető), a fertőzés tipikusan napokon belül újra fellángol. Ugyanez áll a bronchitisre, a sinusitisre és a torokfájásra. Ennek ellenére hét amerikai közül egy ilyen betegségek esetén antibiotikumot kap, és csupán erre évi 2 milliárd dollárt költünk, nem beszélve a káros, kezelést igénylő mellékhatásokról.
– Több mint félmillió amerikain végeznek évente artroszkópiás térdműtétet, és ez 3 millárd dollárba kerül. Hiába mutatták ki, hogy a felületes altatásban végzett ál-műtét ugyanolyan hatásos, mint a valódi, és hiába érhető el ugyanez az eredmény a nem invazív, olcsó fizikális kezelésekkel, a műtétek száma nem csökken.
Az elméleteken alapuló kezelés vonzó. A köhögés elleni szirupnak, a térdműtétnek, a béta-blokkolónak segítenie kellene a betegeken. A kényelmetlen igazság azonban az, hogy sok drága, invazív beavatkozásnak nincs semmi haszna, és ráadásul kellemetlen, veszélyes mellékhatásaik és szövődményeik lehetnek.
Nagy kérdés, hogy az orvosok és a betegek szembe tudnak-e nézni a tényekkel vagy továbbra is kitartanak az elméletek mellett. Az mindenesetre bíztató, hogy 2009 elején egy rövid e-mailt kapott az ország minden kórháza, amelyben a Medicare és a Medicaid biztosítók arról értesítik az orvosokat, hogy április 1-től a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján többé nem tekintik a szívinfarktus kezdeti szakaszában adott béta-blokkolót javasolt kezelésnek.

Forrás: The New York Times

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés