hirdetés
hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

Az öngondoskodás kedvezményei

Egyre fontosabb az egyéni felelősségvállalás

A társadalombiztosítás válságával – ami egyaránt betudható a csökkenő születésszámnak, az emelkedő átlagéletkornak és az egészségügyi költségek robbanásszerű növekedésének – egyre fontosabb lesz a szerepe az egyéni felelősségvállalásnak. Ezt nemcsak az anyagi teherbíró képesség határozza meg, hanem az is, hogy ki mennyire tervezi meg a saját életét.

Nemzedékek sora nőtt fel abban az – éppen regnáló hatalom által is sugallt – hitben, hogy gyógyítását, időskori megélhetését vagy éppen lakhatását az állam garantálja. Az úgynevezett szocialista országokban élőknél azonban nemcsak a létbiztonság illúziója, hanem a működő pénz- és tőkepiacok hiánya is nemzedékek számára meglehetősen korlátozottá – és többségük számára ismeretlenné – tette a tudatos öngondoskodást, a felkészülést a válságos élethelyzetekre. Ezért is van jelentősége, hogy az állam bizonyos formáit a hosszú távú megtakarításoknak adó- és járulékkedvezményekkel támogatja. Akiknek tehát van szabadon felhasználható és hosszabb távra befektethető pénzük – ráadásul esetleg a munkaadójuk is hajlandó a zsebébe nyúlni –, még mindig évi több százezer forinttal gyarapíthatják megtakarításaikat, a kedvezmények révén is. Ez év szeptemberétől nem elhanyagolható szempont, hogy a támogatott megtakarítások hozamát nem sújtja kamatadó sem.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HÁMOR SZILVIA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés