hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Az omega-3 zsírsavak védenek a pszichózistól

Az esetek jelentős részében a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak fogyasztása megelőzi, hogy a pszichózisra hajlamot mutató gyerekekben-fiatalokban valóban kialakuljon a pszichózis.
G. P. Amminger és munkatársai az Archives of General Psychiatry-ban tették közzé ausztriai vizsgálatuk eredményeit, amelyeket a Medscape internetes portál is összefoglalt. Céljuk annak megállapítása volt, hogy a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak fogyasztása megelőzi-e a pszichotikus epizód fellépését a pszichózist megelőző állapotban levő személyekben.
 
A vizsgálatban 81 olyan 13–25 éves személy vett részt, akikben a 40 hetes megfigyelési időszak alatt pszichózist megelőző jeleket, tüneteket észleltek. A kísérleti személyek egyik fele, akiket véletlenszerűen választottak ki, 12 héten át hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat kapott, míg a személyek másik fele placebót. Sem a személyek, sem az orvosok nem tudták, hogy ki melyik csoportba tartozik (kettős vak vizsgálat). A vizsgálat kezdete után egy évig követték a személyek sorsát.
 
A követési időszak végére, azaz egy éven belül a zsírsavakat kapó személyek 4,9 százalékában (41 személyből 2-ben), a placebót szedő személyek 27,5 százalékában (40 személyből 11-ben) alakult ki pszichózis. A mellékhatások aránya egyforma volt a két csoportban. A vizsgálat során 4,4 személyt kellett zsírsavval kezelni ahhoz, hogy egy személyben megelőzzék a pszichózis kialakulását.
 
A kutatók elmondták, hogy sok pszichotikus betegben már az első pszichotikus epizód előtt viselkedés-, kedélyállapot- és kognitív változások figyelhetők meg. Nem tudni, hány serdülő és fiatal felnőtt fordul ilyenkor orvoshoz, de még ha meg is teszik, nem sok lehetőség van a kezelésükre. Tipikusan azonban az orvos csak akkor látja először a beteget, amikorra már kialakult a pszichózis. Az ideális az lenne, ha már a személyek veszélyeztetettségét felismernék, és kezelni tudnák őket, hogy ne lépjen fel pszichózis; számos kutatócsoport keresi erre a lehetőséget.
 
Jelenleg az ilyen személyeket antipszichotikumokkal, antidepresszánsokkal vagy kognitív-viselkedéses terápiával kezelik. Ezek közül különösen az antipszichotikumok alkalmazása vitatott, mivel ezeknek súlyos mellékhatásaik lehetnek, és mert ismert, hogy a pszichózis előjeleit mutató személyek jelentős része soha nem lesz pszichotikus. Dr. Amminger és munkatársai az ilyen személyek esetében a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat ajánják, mivel ezeknek semmiféle toxikus hatásuk nincs, és hasonlóan hatékonyak, mint az említett gyógyszerek.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés