hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Tudomány

Az ólom már igen alacsony koncentrációban is károsítja a gyermekek veséjét

Az amerikai tinédzserek véréből alacsony koncentrációban mutatható ki az ólom, ám még ez az igen csekély mennyiség is károsítja a veséjüket – derült ki egy követéses vizsgálatból.
A Johns Hopkins Egyetem tudósai a harmadik országos egészségügyi és táplálkozási felmérés adatait elemezték, amelyet 1988 és 1994 között végeztek az Egyesült Államokban. A baltimore-i intézmény kutatói 769 tizenkét és húsz év közötti fiatal adatait, teszteredményeit tanulmányozták. A kutatás eredményeiről az Archives of Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban számoltak be.
 
Amikor a tinédzsereket vérük ólomkoncentrációja alapján négy csoportra osztották, kiderült, hogy azoknál a fiataloknál, akiknél a legmagasabb adatokat mérték, valamelyest lelassult a vese kiválasztó funkciója. „Ezek az eredmények azért megdöbbentők, mivel teljesen egészséges kamaszoknál tapasztaltuk az enyhén csökkent vesefunkciót. Ez viszont későbbi veseproblémák kialakulását vetíti előre, amikor az érintetteknél esetleg a vesebetegségek szempontjából rizikótényezőnek számító magas vérnyomás vagy diabétesz alakul ki” – hangsúlyozta Susan Furth, a Johns Hopkins Egyetem gyermekgyógyászati központjának munkatársa, aki részese volt a vizsgálatnak.
 
Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Betegségfelügyeleti Központja (CDC) deciliterenként 10 mikrogramm ólmot tart még megengedhetőnek a vérben. A vizsgálatban részt vett tinédzserek esetében ez a mutató átlagosan 1,5 mikrogramm volt deciliterenként, ami a CDC normatívái szerint biztonságosnak tekinthető. Azokban a kamaszokban, akikben az ólom vérkoncentrációja deciliterenként meghaladta a 2,9 mikrogrammot, már észlelhető volt a vesefunkció lelassulása. Többségük szegény, alacsony iskolázottságú családból származott.
 
A kutatók megjegyzik, hogy az Egyesült Államokban 26 millió ember szenved valamilyen krónikus vesebetegségben. Az amerikai lakosság ólomveszélyeztetettsége lényegesen csökkent annak nyomán, hogy 1978-ban korlátozták az ólomalapú festékek forgalmazását, 1996 pedig betiltották az ólmozott benzint. Az átlagos népesség véréből azonban mindmáig kimutatható az ólom, „köszönhetően” egyebek közt az iparnak, a mázas edényeknek és bizonyos körzetekben az ivóvíznek.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink