hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az okostelefon-függőség agyi képe

Az okostelefon- és internet-függőség felborítja az agy neurotranszmitter-egyensúlyát, jelentették be mágneses rezonanciaspektroszkópos eredményekre hivatkozva az Észak-amerikai Radiológus Társaság éves gyűlésén.

A Pew Research Center adatai szerint az amerikaiak 46%-a véli úgy, hogy nem tudna élni az okostelefonja nélkül, és hazánkban is egyre többen válnak okostelefon-függővé a növekvő mennyiségű elektronikus információ-csere során. Az Észak-amerikai Radiológus Társaság közleménye szerint Hyung Suk Seo és munkatársai, a Korea University neuroradiológusai az agy kémiai összetételének mérésére alkalmas MRI-fajtával, mágneses rezonanciaspektroszkóppal (MRS) megvizsgálták, milyen rövid távú változás detektálható okostelefon- és internet-függőségben szenvedő serdülők agyában.

A vizsgálatban 19, internet- vagy okostelefon-függőséggel diagnosztizált serdülő (átlagéletkor: 15,5 év; 9 fiú) és 19 nemben és életkorban illesztett, egészséges kontrollszemély vett részt. A függő fiatalok közül a vizsgálat részeként 12-en 9 hetes kognitív–viselkedéses terápiában is részt vettek (a használt terápiát játékaddikció kezelésére szolgáló módszerből alakították ki).

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_oneinchpunch'>oneinchpunch / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Az internet- vagy okostelefon-függőség diagnosztizálására és súlyosságának mérésére standardizált teszteket használtak, amelyekben a kérdések arra fókuszálnak, hogy az internet- és okostelefon-használat milyen mértékben befolyásolja a napi rutin tevékenységeket, a szociális életet, a produktivitást, az alvásmintázatot és az érzelmi életet. Mint kiderült: a függők szignifikánsan magasabb pontszámot értek el a depresszió, a szorongás, az alvászavar és az impulzivitás mérésére használatos skálákon is.

A kutatók a függő fiatalok MRS-vizsgálatát a kognitív terápia előtt és után is elvégezték, és mérték a gátló gamma-aminovajsav (GABA), valamint a serkentő glutamát (Glx) neurotranszmitter szintjét. Az eredmény szerint az egészséges kontrollszemélyekkel összehasonlítva, a függők agyának anterior cinguláris cortexében a terápia előtt a  GABA/Glx-arány szignifikánsan emelkedett volt, és az emelkedés mértéke szignifikáns összefüggést mutatott az internet- vagy okostelefon-függőséget, illetve a depressziót és a szorongást mérő tesztek eredményével. Hyung Suk Seo nyilatkozata szerint további vizsgálatok szükségesek az eredmények klinikai felhasználásához, azonban az elképzelhető, hogy az anterior cinguláris cortexben kimutatott változás összefügg a függők esetében jelentkező kognitív és érzelmi szabályozás- és integráció-zavarral.

Mint a kutatók hozzáteszik: jó hír viszont, hogy a kognitív–viselkedéses terápia szignifikáns mértékben helyreállította a függők agyában kibillent GABA/Glx-arányt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés