hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

 

Tudomány

Az internet mint agytréner

Az internet kiváló agystimulátor – derül ki a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) Idegtudományi és Emberi Viselkedéskutató Intézetének kutatásából.
Az intézet professzorának vezetésével 55 és 78 év közötti egészséges idősebb embereken próbálták ki a kutatók, mennyit jelent az internet kereső funkciójának használata az agy működésének javításában – számol be az EurekAlert hírportál.

A résztvevőket két csoportba osztották, aszerint, hogy gyakorlottak vagy gyakorlatlanok voltak-e az Internet használatában. (A két csoport egyébként – iskolázottságban, nemben, korban – hasonlított egymásra.)

Két hétig tartott a kísérlet. Első alkalommal funkcionális mágneses rezonancia képalkotó készülékkel vizsgálták a kísérletben résztvevők agyát, miközben azok feladatot oldottak meg, egy adott témára kerestek információt a neten. Nézték, mely agyterületeken nagyobb a vérátáramlás a feladat végzése közben.

Majd a kísérlet résztvevői hazamentek, és otthon egy hétig naponta egyszer egy órán át hasonló feladatot végeztek: kérdésekre válaszoltak, és ehhez anyagot kerestek az interneten, kiválasztva, elolvasva az információt.

A hét letelte után újabb agyszkennelés következett, egy hasonló internetes kereséssel egybekötött feladatmegoldás keretében, de egy másik témakörben.
A kutatók megállapították, hogy az első agyszkennelés alkalmával a nyelvi, az olvasási, a memória és a vízuális képességek területei mutattak aktivitást – a gyakorlatlan internetezőknél.

A második alkalommal, ugyanezeknél a kezdetben gyakorlatlan résztvevőknél – az otthoni egy hetes gyakorlás következményeképpen – már nem csak az előbbi agyterületek mutattak aktivitást, de a munkamemória és a döntéshozás területei is.

Ezzel a kezdő internetezők agyi aktivitásának mintázata nagyon hasonló képet mutatott már, mint amilyen gyakorlott társaiké volt. Ami a meglepő: hogy ilyen rövid idő elteltével.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy az online keresgélés nagyon egyszerű formája lehet az agy gyakorlatoztatásának. Jól használható arra, hogy a szellemi képességeket erősítse az idősebb felnőtteknél.” Amikor az interneten keresgélünk, fontos információkat kell fejben tartani – a munkamemóriában –, és kihámozni a lényeget a szavak erdejéből.

Egy előző kutatásuk azt mutatta, hogy idősebb embereknél, akiknek gyakorlatuk volt az online keresésben, kétszer akkora volt az agy aktivitása, mint a gyakorlatlanoké. Napok alatt utol lehet érni a tapasztaltakat – mutatja a legutóbbi kísérlet.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink