hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gyógyítás

Az „immunnyugtató” sejtek elhárítják az immuntámadást

Egy új módszer leukémiás betegekben javíthatja a csontvelő-átültetés kimenetelét.
Sok, akut mieloid leukémiában szenvedő beteg egyetlen reménye egészséges csontvelői őssejtek transzplantációja. Akut mieloid leukémiában, mint ismert, rákos fehérvérsejtek termelődnek. Ha azonban besugárzással és kemoterápiával kiirtják mind a rákos sejteket, mind a beteg immunsejtjeit, nagyon nehéz újraépíteni az immunrendszert.
 
A műtét utáni hetekben az érett, egészséges, donorból származó fehérvérsejtek védelmet nyújtanak, de csak átmenetileg. Azonban ezek a sejtek megtámadhatják a szervezet sejtjeit is, graft-versus-host (GVH) reakció alakulhat ki, amely akár halálos is lehet.
 
Olasz és izraeli kutatók most megoldást találtak arra a problémára, hogy a donor immunsejtjei megvédjék a recipienst a veszélyes fertőzésektől, de ugyanakkor ne támadják meg a befogadó szervezet szöveteit. Olyan „immunnyugtató” sejteket adtak hozzá a transzplantátumhoz, amelyekkel elérhető ez a hatás.

Eredményeiket az Amerikai Hematológiai Társaság New Orleans-i éves közgyűlésén ismertették, és a Technology Review (MIT) számolt be róluk.
 
A GVH reakció fellépésének veszélye annál kifejezettebb, minél nagyobb a különbség a donor és a recipiens humán leukocita antigénjei (HLA) között, és mivel tökéletesen megfelelő donor általában nem áll rendelkezésre, a HLA-k csak részlegesen felelnek meg egymásnak. Yair Reisner, a mostani kutatás egyik szerzője korábban állati modellben már kimutatta, hogy részleges HLA megfelelés esetén is el lehet kerülni a kilökődést, ha igen nagy adag őssejtet kap a recipiens, amelyekből érett immunsejt alakul ki. Ezután Reisner a Perugiai Egyetem kutatóival 300 betegen próbálta ki ezt az eljárást. A részlegesen megfelelő donorok esetében a transzplantáció sikerességi aránya hasonló volt, mint tökéletes megfelelés esetén.
 
A jelen vizsgálatban az olasz kutatók 28 leukémiás betegbe CD4/CD25+ regulátoros immunsejteket infundáltak, amelyeket a donor véréből különítettek el. Ezek a sejtek csökkentik a T-sejteknek azt a hajlamát, hogy megtámadják a recipiens szöveteit, és állati kísérletekben megakadályozták a GVH kialakulását. Az „immunnyugtató” sejtek ugyanakkor nem akadályozzák meg a fertőzésekkel szembeni védekezést.
 
A CD4/CD25+ sejteket azután injektálták a betegbe, hogy ráksejtjeit és saját immunsejtjeit a sugárkezeléssel és a kemoterápiával működésképtelenné tették. Ezután a betegben csontvelő-átültetést végeztek, és a transzplantátum az őssejtek mellett érett T-sejteket is tartalmazott, a rövid távú vírus- és gombaellenes immunvédekezés érdkében.
 
A kezelésben részesült 28 beteg közül csak egyben alakult ki GVH, és emellett úgy tűnt, hogy a recipiensek immunrendszere hamarabb állt helyre a szokásosnál. Massimo Martelli, a kutatás vezetője azt reméli, hogy ez az újfajta terápia csökkenteni fogja a fertőzések miatti halálozást, és így az összhalálozást is.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés