hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Az extrém hideg jó a testnek és a léleknek

Kinek ne esne jól izzasztó hőség helyett a hűvösben edzeni testét, kordában tartani egészségét? A gondolat egészen addig kellemes, amíg nem szembesülünk a ténnyel: a megfelelő hatás érdekében –110 °C-os kamrában kell egy kis időt eltöltenünk.

Noha a módszert – hideg borogatással, jegeléssel csökkenteni például a gyulladásokat –, már az ókor óta használják, az egész testre ható hidegterápia, vagyis a krioterápia módszerét véletlenül fedezték fel Japánban. Egy pszichiátriai intézet lakói hóban végezték a sétájukat. Az orvosok felfigyeltek a változásra: a pácienseknek rövid idő alatt jobb kedvük lett, a mozgásuk pedig javult. Innen jött a „jégkamra” ötlete.

A terápia menete a következő: először egy –60 °C-os előkamrában fél perc alatt akklimatizálódunk, aztán jöhet a –110 °C, természetesen csupán 2–3 percig. A szervezet pedig azonnal válaszreakcióba lép: a bőr kapillárisai összehúzódnak, a légzés mélyül és gyorsul, beindul az endorfintermelés és a fájdalomcsillapítás. A művelet közben folyamatosan monitoroznak kívülről, az adagot pedig kezelésenként fokozatosan emelik. Az eljárás az ízületek gyulladását és fájdalmát csökkenti. A kamrából kilépve a négyszeresére táguló erek a beteg, illetve pangó testrészekbe is pumpálják a felszabadult jótékony anyagokat az oxigéndús vérrel. A kezelés után közel egy órán át könnyen át lehet mozgatni az egyébként fájó, merev ízületeket.

Ízületi gyulladásoknál tíz kezeléssel több hónapig tünetmentes lehet a beteg, gyógyíthatatlan bőrbetegségeknél, pikkelysömör vagy ekcéma esetén, 20–30 kezeléssel lehet látható eredményt elérni, derül ki a Népszabadság Egészség” magazinjából. A módszer, noha nem csodaszer, óriási életminőség-javulást eredményez a fájdalmas mozgásszervi betegségben szenvedőknek, valamint kiváltja, illetve csökkenti a gyógyszerezés szükségességét. Antidepresszáns hatása miatt jótékonyan befolyásolja kedélyünket is. Emellett erősíti az immunrendszert.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés