2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés
hirdetés

Az európai ivóvizek legtöbbjében ott a mérgező vegyi anyag

A PAN Europe nevű szervezet 36 csapvízmintából 34-ben, míg a 19 palackozott vízből 12-ben talált az egészségre káros trifluorecetsavat, írja a hvg.hu.

Jó ideje tudni lehet már, hogy az örök vegyi anyagokként (PFA) emlegetett vegyszerek milyen súlyos terhet jelentenek a környezet számára, és mekkora fenyegetést az egészségre. Ennek oka, hogy rendkívül lassan bomlanak le. Ott vannak a samponokban, csomagolóanyagokban és sminktermékekben, ahonnan aztán mérgezik a vizet és a levegőt is, az emberi szervezetben pedig felhalmozódnak. A PFA-k befolyásolják a termékenységet és a magzati fejlődést, növelik az elhízás és bizonyos ráktípusok (prosztata-, vese- és hererák), valamint a magasabb koleszterinszint kialakulásának kockázatát is, emlékeztet a lap, jelezve: mára az is kiderült, hogy mindenhol ott vannak, a civil szervezeteket tömörítő európai European Pesticide Action Network (PAN Europe) nevű szervezet pedig arra jutott, hogy riasztó mennyiségű PFA van Európa folyóiban, tavaiban és a talajvízben is.

A vizsgálat során 11 uniós ország palackozott- és csapvizéből vettek mintát, amikben trifluorecetsav (TFA) jelenlétét mutatták ki. A TFA a lebomló örök vegyi anyagok egyik terméke. A szakemberek szerint bár a trifluorecetsav egyre nagyobb hatást gyakorol majd az ember egészségére, meglepően kevés tanulmány áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban.

A karlsruhei Víztechnológiai Központ vizsgálata során 36 csapvízmintából 34-ben, 19 palackozott vízből pedig 12-ben mutatta ki a TFA-t. Mikroműanyagot már találtak az emberi spermában, és az is kiderült: 4,5-szeres a betegségek és a halál kockázata annál, akinek a szervezetében jelen van a szennyezőanyag.

Részletek

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink