hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Az európai innovációs ügynökségek hálózatához csatlakozott a NIÜ

Az európai nemzeti innovációs ügynökségeket tömörítő szervezet, a The European Network of Innovation Agencies (TAFTIE) hivatalos tagjává vált a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ). A csatlakozás révén az ügynökség még kiterjedtebb nemzetközi kapcsolatrendszerre tesz szert, amelyen keresztül a magyar innovatív vállalkozások, startupok, egyetemek és kutatóintézetek számára még több együttműködési, támogatási és tudásátadási lehetőség nyílik meg.

A NIÜ a TAFTIE mai, berni taggyűlésén csatlakozott a nemzetközi szervezethez. Az eseményen Bódis László, az ügynökség vezérigazgatója, valamint Korányi László vezérigazgató-helyettes bemutatták az NIÜ-t, az ügynökség által biztosított szolgáltatásokat, részletezve a tagság kölcsönös előnyeit a két fél számára.

Ezzel a csatlakozással széles körű nemzetközi együttműködési lehetőségek nyílnak nem csak a NIÜ, de ami ennél sokkal fontosabb, a NIÜ partnerei – innovatív vállalkozók és vállalkozások, startupok, egyetemek, kutatóintézetek – előtt. A TAFTIE tagság nem csak nemzetközi kapcsolatépítésben, hanem tudásátadásban, a legjobb nemzetközi gyakorlatok megosztásában is kulcsszerepet játszik. Ezen túlmenően a tagszervezetek közös projekteket is létrehozhatnak, így konzorciumban vehetnek részt többek között Horizon Europe pályázatokon. Utóbbi fontos tapasztalatokat adhat a nemrégiben meghirdetett szolgáltatásunknak, az Enterprise Horizon programnak, amely éppen a Horizon Europe programban való részvételben segít a magyar innovatív vállalkozásoknak – emelte ki Bódis László.

A TAFTIE-nak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) is évek óta tagja, így a jövőben az NKFIH és a NIÜ közösen képviselik a szervezetben a magyar innováció érdekeit. A több lépcsős csatlakozási folyamat mintegy 10 hónapja alatt a felvételt irányító TAFTIE testület pozitív és nyitott hozzáállása is segítette a sikeres belépést.

A TAFTIE-t évente más elnökségi tagállam vezeti: tavaly Horvátország, idén Svájc, jövőre pedig Finnország végzi ezt a feladatot. Az elnökségi munka része tematikus workshopok és tanulmányok készítése is. Idén a taggyűlés mellett tematikus szakmai konferenciát is szerveztek, amely az innováció társadalmi hasznosságára fókuszált.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink