2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az EU elfogadná a kínai és az orosz oltást a védettségi igazolványban

Az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban – ezt tartalmazza az Európai Bizottság javaslata, amelyet a Bloomberg hírügynökség szerzett meg, és az euronews.com idéz.

Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatát a védettségi igazolásról. A dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be és a koronavírus elleni oltás meglétét, illetve más jellegű védettséget igazolhat. A cél az utazások megkönnyítése a nyári turistaszezonra.

A Bloomberg hírügynökség munkatársa belepillanthatott a bizottsági javaslatba. Eszerint a dokumentum háromféle igazolást adhat:

- az oltás meglétét, illetve azt, hogy milyen oltóanyagot kapott az illető,

- azt, hogy az illető negatív koronavírus tesztet mutatott fel,

- vagy azt, hogy már átesett a betegségen, ezáltal természetes védettséget szerzett.

A magyarokat leginkább érdeklő rész az lehet, hogy a védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják-e, akiket az unióban nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták. A hírügynökség forrása úgy fogalmazott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál, írja a lap.

(forrás: Euronews.com)
hirdetés

Könyveink