hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az emlőrák kezelésének legújabb eredményei

Az utóbbi években az emlőrák szisztémás kezelése a betegségmentes időszakok meghosszabbítása mellett jelentősen javította a túlélés esélyét is. Ezekhez az eredményekhez sok tízezer (vagy százezer) beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok, és erre alapozott egyetértési (konszenzus) stratégiák vezettek. Ezek közül ismertetünk néhányat (amelyeket magunk is követünk).

A hormonreceptor pozitivitás (ER+, PR+ – ösztrogén-, progeszteron-receptor) igazolja a hormonterápia jogosságát (lényege az ösztrogén hatásának csökkentése), és a HER2-pozitivitás az anti-HER2 adását. Kemoterápia (KT) elsősorban magas kiújulási rizikó esetén indokolt, de a „magas” határának megállapítása nem könnyű. A triple-negatív (ER–, PR–, HER–) eseteket KT-val kell kezelni, mégpedig rendszerint DNS-károsító protokollal (pl. a klasszikus CMF [cyclophosphamid, methotrexat és fluorouracil] 6 ciklusban jó választás lehet).

Adjuváns hormonterápia

Premenopauzális betegeken tamoxifent lehet adni LHRH gátlóval vagy önmagában. Ha a tamoxifen ellenjavallt, akkor aromatázgátlót alkalmaznak. Posztmenopauzában ugyancsak aromatázgátló a választás a nagy rizikójú esetekben (5–7 évig); ha kicsi a kockázat, tamoxifent lehet adni 2–3 évig, majd aromatázgátlót. Anti-HER2 kezelésként általánosan elfogadott a trastuzumab adása 1 évig, különösen, ha a tumor 1 cm-nél nagyobb. KT után is adható trastuzumab. (A trastuzumabnál fontos, hogy 50 százalékos vagy alacsonyabb kamrai ejekciós frakciónál nem javallt a kardiális toxicitás elkerülésére.) Az adjuváns KT kritikus a triple-negatív és a HER2+ esetekben. Általában, ha az ER/PR alacsony, a HER2 expresszió és a proliferációs ütem pedig magas, akkor várható jó válasz a KT-ra. Hormonreceptor pozitivitásnál magas rizikójú esetekben ugyancsak javasolt a KT. Ha a receptorok negatívak, de a HER2 pozitív, akkor előnyös lehet első választásként az antraciklin-tartalmú KT. Idős betegeknél sokan ajánlanak rövidített kezelést.

Neoadjuváns kezelés

Célja egyértelműen a szervmegtartó műtét esélyeinek növelése. Core-biopsziát mindig végezni kell, és ha lehet, a predikciós markerek (itt: receptorok) meghatározását is. Magas hormonreceptor-szintnél a hormonterápia indokolt (a KT hatékonysága alacsony), különösen posztmenopauzában. A KT protokollok taxánt vagy antraciklint tartalmaznak, legalább 6 ciklusban, de a terápia egyes esetekben lehet egyénre szabott. Az infúziós KT előnyben részesíthető nagy tumoroknál vagy inflammatorikus emlőráknál.

Célzott terápia

Napjainkban szinte nincs olyan daganattípus, amelynél a – lehetőleg célzott diagnosztikán alapuló – célzott terápia ne lenne az érdeklődés középpontjában. Ez alól az emlőrák sem kivétel, sőt e területen az „úttörők” közé tartozik, hiszen a hormonreceptorok jelenlétén alapuló hormonterápia igazán célzottnak számít. Az EGFR (epidermális növekedési faktor receptor) család tagjait gátló szerek közül a trastuzumab (extracellulárisan ható monoklonális antitest, MoAb) a HER2+ esetekben már polgárjogot nyert. A megoldandó problémák közé tartozik a primer vagy a szerzett rezisztencia (ami általánosan jellemzi a célzott terápiát). A másik „nagy” célpont a VEGF/R család (vaszkuláris endoteliális növekedési faktor/receptor), a legismertebb célzószer pedig a bevacizumab, amely kemoterápiás szerekkel kombinálva hatékony lehet.

Egyéb lehetőségek

Természetesen számos egyéb megfigyelés is haszonnal kecsegtet a kezelési stratégia megválasztásában, a prognózis megítélésében. Ilyen például a metabolizáló enzimrendszer aktivitásának kérdése, hiszen sok szernél (pl. tamoxifen) a metabolit a hatékony. Érdekes megközelítés a metronóm kemoterápia, amelynél az a feltételezés, hogy a konvencionális citotoxikus szerek okozta anti-angiogen hatás alól az endotélsejteknek nincs idejük regenerálódni, ha a kezelés rövid időközönként, hosszabb szünetek nélkül, a maximálisan tolerálhatónál lényegesen alacsonyabb dózissal történik. De leírták azt is, hogy az aszpirin szedése  az egy évet túlélőknél jobb prognózist eredményez, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emlőrákos betegeknél az anastrozol standard dózisa kevésbé hatékony, hogy a tea és a fizikai aktivitás hatékony a betegség okozta depresszió megelőzésében…

Jelenleg világszerte többezer emlőrákkal kapcsolatos klinikai vizsgálat folyik. Reméljük, eredménnyel.

Dr. Nagy Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés