hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az emberi test

Szervezetünk felépítését, működését segít megismerni Az emberi test (The Human Body) című kiállítás, amely péntektől három hónapon át lesz látható a főváros szívében, a Budapesti Értéktőzsde volt épületében.

Hegedűs László főszervező az előzményeket ismertetve elmondta, hogy a kiállítás létrehozásához használt technika a plasztináció. Lényege, hogy az emberi szöveteket alkotó sejteket folyékony szilikonnal töltik fel, így a szövetek megőrzik eredeti rugalmasságukat és állagukat. Ezáltal lehetőség nyílik a test minden egyes alkotóelemét, a csontokat, izmokat, idegeket, véredényeket és szerveket valósághű állapotban bemutatni. Ez hosszú, aprólékos munkát igénylő folyamat, egyes teljes alakos kiállított preparátumok elkészítése évekbe telik.

Ismertetése szerint a plasztinációs eljárást a Heidelbergi Egyetem két tanársegéde dolgozta ki, akik "nem romlandó" egyetemi demonstrációs eszközök kifejlesztésén munkálkodtak. A módszert 1985-ben szabadalmaztatták, akkor hozták létre az első kamarakiállítást az egyetemen. Később a két tudós önállósította magát: az 1990-es években jött létre nagy utazókiállításuk, amelyet először Berlinben, majd Londonban és New Yorkban mutattak be. A későbbiekben a tárlatot az Egyesült Államok és Európa szinte minden nagyvárosában láthatták az érdeklődők. Budapestre 2008-ban érkezett meg a kiállítás, akkor háromszázezer látogatót vonzott a nem mindennapi látványosság.

"Az új látványosságokkal gazdagított tárlat több mint 160, különleges eljárással preparált emberi testet, illetve testrészt mutat be, háromdimenziós valósághű képet tárva a látogatók elé a bőrünk alatt található csodálatos szerkezetről, az emberi testről és annak működéséről.

Budapest után a tárlat közép-európai kiállítássorozat keretében Prágában, Pozsonyban, Belgrádban, Ljubljanában és Bukarestben lesz látható.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés