hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az elhízás rontja, a mozgás javítja az esélyeket

Az elhízás nemcsak sok ráktípus kockázatát növeli, de a már betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit is rontja – figyelmeztet a Rákgyógyítás Magazin nyári lapszáma, amely ugyanakkor óva int a legyengülést okozó diétáktól is.

Gátolhatja a daganatellenes kezeléseket és ronthatja a betegek életkilátásait az elhízás. A túlsúly nehezíti a diagnosztikát, befolyásolja a hormonháztartást, a gyógyszerek felszívódását, a szív- és érrendszeri következményei növelik a ráktól független kísérőbetegségek kockázatát. A daganattal összefüggő kóros fogyás viszont ugyancsak árt, mert az izmok erejét is csökkenti, s legyengüléshez vezethet. Olyan életmódváltásra van szükség, amelynek alapja a mozgás, s amelyet a beteg a mindennapokban nem kínlódásként él meg, hanem azonosulni tud vele.

A rendszeres fizikai aktivitás gyorsítja a lábadozást, javítja az anyagcserét. Még egy ágyban fekvő, végstádiumban lévő beteg mindennapjait is könnyebbé teheti a szakszerű gyógytorna, a gyógyulás esélyével hosszú évekre tervező betegek számára „a mozgás kötelező” – nyilatkozzák a lap által megszólaltatott szakemberek.

Test és lélek egységben gyógyulhat: a pszichológiai rehabilitáció is segíti a felépülést – hangsúlyozták a Magyar Pszichoonkológiai Társaság konferenciáján, amelyről beszámolót közöl az újság. A lap nagyinterjút ad közre az áttétes emlőrákból meggyógyult Bányai Éva pszichológus professzorral, aki a pszichológiai módszereknek, a hipnózisnak a mérhető élettani hatásait is kutatja, s betegsége óta elkötelezetten dolgozik a daganatos betegekért. Egy másik riportból kiderül, hogyan segített a fényképezés egy fotográfusnak abban, hogy legyőzze a vastagbélrákot. A lapban emellett most is olvashatók a betegek eligazodását segítő információk, magyarázatok, praktikus ismeretek, aktuális hírek.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető.

(forrás: Rákgyógyítás)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés