2024. július. 17., szerda - Endre, Elek.
hirdetés
hirdetés

IMPOSZTOR-SZINDRÓMA ÉS BIZONYTALANSÁG

AZ EIT Health megújítja InnoStars Awards pályázatát

Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak.

AZ EIT HEALTH MEGÚJÍTJA A VÁLLALKOZÓKAT TÁMOGATÓ INNOSTARS AWARDS PÁLYÁZATÁT

  • Számos egészségügyi startup dolgozik olyan fejlesztéseken, amelyek révén az európai polgárok hosszabb és egészségesebb életet élhetnek – ám eközben rengeteg kihívással szembesülnek.
  • Az induló vállalkozók arról számolnak be, hogy egyedül érzik magukat munkájuk közben, imposztor-szindrómával küzdenek, és nem találkoznak eleget az innovációs ökoszisztéma többi szereplőjével.
  •  Az EIT Health az idei évre átalakította InnoStars Awards programját, hogy személyre szabottabb támogatást és még több networking lehetőséget nyújtson a startupoknak Dél-, Közép- és Kelet-Európában.
  • A vállalkozások termékük, illetve szolgáltatásuk validációja mellett mostantól befektetőt is találhatnak az InnoStars Awards program részeként.
  • A jelentkezési határidő 2024. augusztus 5.

Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak, és hogy hogyan járulnak hozzá ezek leküzdéséhez a szervezet vállalkozásfejlesztési programjai az InnoStars régióban, vagyis Dél-, Közép- és Kelet-Európában. Ezek a programok – például a régóta futó InnoStars Awards – képzések, finanszírozási lehetőségek, mentorálás és bootcampek révén kézzel fogható segítséggel támogatják a vállalkozókat, de a tanulmány további, eddig ismeretlen előnyöket is feltárt a résztvevők szemszögéből.

Közösségi támogatással nem egyedül kell megoldani a kihívásokat

A tanulmányból kiderül például, hogy a vállalkozók gyakran úgy érzik, hogy egyedül kell szembenézniük a kihívásokkal. A startup programok azonban olyan találkozásokra adnak lehetőséget, amelyek az összetartozás érzését adják meg nekik, és lehetővé teszik a csapatoknak, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, nehézségeiket és félelmeiket. Ahogy az egyik startup alapítója fogalmazott: „Végre úgy éreztük, hogy nem vagyunk egyedül”. Egy másik résztvevő pedig arról számolt be, hogy nem kell mindent újra és újra elmagyarázni arról, amivel foglalkoznak, mivel más csapatok is hasonló cipőben járnak. „Nem tesznek fel például olyan kérdéseket, hogy miért tartanak ilyen sokáig a klinikai vizsgálatok és a hatósági szabályozások elsajátítását célzó képzések”. A kölcsönös támogatás túlmutat a bátorításon; gyakorlati tanácsokat is jelent. A startupok például a társaik visszajelzései alapján továbbgondolhatják, finomíthatják a pitchüket. „Más startupok meg tudják mondani, hogy megértették-e az ötletedet a pár perces prezentációd alapján. Ha nem, akkor elkezdhetsz dolgozni rajta, hogy érthetőbbé váljon” – osztotta meg tapasztalatait egy másik résztvevő.

Nehezen érhetők el a kulcsfontosságú érintettek

Az egészségügyi startupok számára létfontosságú, hogy sokféle csoporttal ápoljanak élő kapcsolatot: orvosokkal, betegekkel, vállalatokkal, befektetőkkel, hogy tudják, mire van szükségük, és megnyerjék őket, hogy támogassák innovációjukat. Az InnoStars Awards startup program segít a csapatoknak abban, hogy a saját kezükbe vegyék a sorsukat, mivel   megnyitja előttük az ajtót, amin keresztül potenciális befektetőkkel, ügyfelekkel és partnerekkel léphetnek kapcsolatba. Ezek a kapcsolatok kulcsfontosságúak a piaci ismeretek megszerzéséhez. „Egy ilyen kapcsolat révén tanultam meg, hogyan működnek a klinikai vizsgálatok Európában” – idézte fel egy résztvevő. Egy portugál orvos hozzátette: „Számos olyan startuppal találkoztam, ahol nem volt orvos a csapatban. Ezekből a találkozásokból kölcsönösen profitáltunk, mivel mindig tanultam valami újat a vállalkozóktól, ők pedig megismerik egy orvos nézőpontját, aki egyszer majd remélhetőleg használni fogja az innovációt, amin dolgoznak.

Küzdelem az önbizalomhiánnyal és a termék validációval

Sok vállalkozó küzd az önbizalomhiánnyal és az imposztor-szindrómával, azzal a jelenséggel, hogy úgy érzik, érdemtelenül jutottak el egy szintre, érték el addigi eredményeiket. Ez kihat a termelékenységükre és az üzleti teljesítményükre is. Az EIT Health InnoStars programjaiban való részvétel ezen is segít, növeli a résztvevők önbizalmát azzal, hogy validálják szolgáltatásuk, termékük létjogosultságát, működőképességét. „Amikor bejutsz egy ilyen program döntőjébe, az emberek visszajelzéseiből lassan te is felismered, hogy jó irányba haladsz” – osztotta meg tapasztalatait egy vállalkozó. „Magabiztosabbá válsz, mivel rájössz, hogy tényleg tudsz segíteni másoknak, akik egy olyan vállalkozót látnak benned, akitől tanulhatnak” – jegyezte meg egy másik startupper. A társaktól, a többi vállalkozótól hallott inspiráló történetek szintén önbizalomerősítő hatással vannak.

InnoStars Awards: válasz a kihívásokra

Az EIT Health egyik legismertebb programja, az InnoStars Awards pontosan ezeknek a kihívásoknak a kezelésével igyekszik támogatni a közép-, kelet- és dél-európai egészségügyi startupok fejlődését.

Az elmúlt hét évben több mint 120 induló vállalkozás vett részt az InnoStars Awardson, és több mint felük azóta a piacra is dobta termékét vagy szolgáltatását” – mondta el Békási Tamás, az EIT Health RIS Business Creation Leadje és az InnoStars Awards programvezetője, aki több hazai sikertörténetet is megnevezett: „Olyan ígéretes magyar vállalkozásokat találunk a program korábbi résztvevői között, mint a CelluVir. Ez a cég egy bőrre ragasztható tapaszt fejlesztett ki, amivel gyorsan és költséghatékonyan lehet a különféle vírusok elleni sejtes immunitást kimutatni. Említhetném az InSimu-t, amelynek megoldásával a medikusok és orvostanhallgatók szimulációk segítségével oldhatnak meg gyakorlati problémákat, elemezhetnek vizsgálati eredményeket vagy rendelhetnek el terápiákat.”

Békási Tamás hozzátette: „A résztvevők visszajelzései alapján idén úgy döntöttünk, hogy változtatunk a program formátumán, hogy még több kapcsolatépítési lehetőséget teremtsünk a startupok számára. A változtatásoknak köszönhetően az InnoStars Awards még több lehetőséget kínál azoknak a startupoknak, amelyek a biotechnológia, a medtech és az élettudományok területén keresnek befektetőt. Bízunk benne, hogy idén minden korábbinál több prototípusból válik majd piacképes egészségügyi megoldás a program révén, illetve hogy minél több startup válik majd az EIT Health közösségének állandó tagjává, és találja meg a fejlődéséhez szükséges partnereket a hálózatban.

Az idei kiírásban a résztvevők 15 000 eurós finanszírozásban részesülhetnek, lehetőséget kaphatnak, hogy a legjobb befektetők előtt prezentálhassák megoldásukat, illetve személyre szabott mentorálást és képzést kapnak az egészségügyi technológia korai stádiumú értékeléséről. A program elsődleges célja továbbra is a prototípussal vagy MVP-vel (minimum viable product) rendelkező, bevételt még nem termelő vállalkozások termékeinek vagy szolgáltatásainak validációja. A program során a vállalkozók intenzív bootcampeken vehetnek részt, ahol segítséget kapnak a piacra lépési stratégia kidolgozására, finomításában és a termékbevezetés felgyorsítására. A program újdonságai a befektetési lehetőségeket kínáló programelemek, melyek érettebb, már bevételt is termelő, magvető vagy series A befektetés előtt álló startupoknak kínálnak bootcampeket a befektetési stratégiaalkotásról és az üzleti tervezésről. A program csúcspontja a novemberi InnoStars Grand Finals lesz, ahol a startupok nemzetközi zsűri előtt mérik össze tudásukat a 25 000 eurós fődíjért.

Mesterséges szervek és nem invazív kortizolszint mérés

Az InnoStars Awards az említett magyar vállalkozásokon túl is számos sikertörténetnek adott helyet. tavalyi versenyen 1. helyet elérő Orgavalue például egy portói orvostanhallgatók által alapított biotechnológiai vállalat, amely mesterséges szerveket fejleszt azzal a céllal, hogy megszüntesse a transzplantációs várólistákat. Elsőként a májátültetés piacára koncentrálnak, és 2028-ban terveznek piacra lépni. A vállalat a programban rejlő lehetőségeket a termék továbbfejlesztésére használta fel. Egy másik példa a korábbi InnoStars Awards döntős IQ Biozoom, egy otthoni diagnosztikára szakosodott startup. A lengyel vállalat az EIT Health hálózatán keresztül talált nemzetközi partnereket a kortizolszint otthoni, nem invazív mérését célzó fejlesztéséhez: a Coimbrai Egyetem Orvostudományi Karát Portugáliából, valamint a TUBITAK Nemzeti Mérésügyi Intézetet Törökországból.

Az InnoStars-díjra pályázni kívánó startupok az InnoStars Awards | EIT Health  oldalon tudhatnak meg többet és jelentkezhetnek.

 

Forrás: wshungary.hu
Forrás: wshungary.hu

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetről (EIT)

Az EIT Európa legnagyobb innovációs ökoszisztémája, amely Európa több mint 50 innovációs központjában több mint 2400 partnert fog össze a legjobb üzleti, kutatási és oktatási szervezetektől. Az EIT erősíti Európa innovációs képességét azáltal, hogy megoldásokat kínál a sürgető globális kihívásokra, és táplálja a vállalkozói tehetséget, hogy fenntartható növekedést és szakképzett munkahelyeket teremtsen Európában. Az EIT uniós szerv, és szerves része a Horizont Europe programnak, az EU kutatási és innovációs keretprogramjának. Az Intézet dinamikus páneurópai partnerségeket, az EIT tudás- és innovációs közösségeit támogatja, amelyek vezető vállalatokból, kutatólaboratóriumokból és egyetemekből állnak, amelyek mindegyike egy sürgető globális kihívás megoldására törekszik, az éghajlatváltozástól az egészségügyön át a megújuló energiákig. További információért látogasson el a https://eit.europa.eu/  oldalra.

 

Az EIT Health-ről

Az EIT Health a legkiválóbb egészségügyi innovátorok hálózata, melyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szerve támogat és mintegy 120 partnerrel rendelkezik. Határokon átnyúló együttműködésünk célja olyan új megoldások kidolgozása, amelyek lehetővé teszik az európai polgárok számára, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek.

Mivel az európai lakosság a krónikus betegségek és a multimorbiditás növekedése által támasztott kihívással áll szembe, és a technológia által kínált lehetőségek felhasználásán fáradozik, annak érdekében, hogy a kezelés, a megelőzés és az egészséges életmód terén túllépjenek a hagyományos megközelítéseken, gondolkodókra, újítókra és hatékony módszerekre van szüksége az innovatív egészségügyi megoldások piacra juttatásához.

Az egészségügy fejlődése iránti elkötelezettségünk a mentorálás, a finanszírozás és a kutatás támogatása terén betöltött proaktív szerepünkben nyilvánul meg. Az EIT Health az egészségügyi innováció meghatározó szereplője, tevékenysége katalizátor szerepet tölt be több mint 2500 startup és scale-up vállalkozás támogatásával, hozzájárult ahhoz, hogy az EIT Health által támogatott startupok 1,9 milliárd eurónyi tőkebefektetésre legyenek érdemesek, valamint fontos szerepet játszik 113 egészségügyi megoldás piacképessé tételében és 49 000 hallgató és szakember képzése fűződik a nevéhez.

Az EIT Health ezekre az igényekre kíván választ adni. Az EIT Health európai határokon átnyúlóan összeköti a kutatás, az oktatás és az üzleti élet releváns egészségügyi szereplőit, tehát a "tudásháromszög" minden oldalát bevonja, hogy metszéspontjában valósulhasson meg az innováció a polgárok javára.

További információ itt olvasható: www.eithealth.eu

 

Az EIT Health InnoStars-ról

Az InnoStars az EIT Health hét földrajzi klaszterének egyike, amely Európa felét fedi le, beleértve Lengyelországot, Magyarországot, Olaszországot és Portugáliát, valamint az EIT regionális innovációs programjában szereplő további régiókat– a Balti államokat, Horvátországot, Szlovákiát, Csehországot, Szlovéniát, Görögországot és Romániát. Ezeket az országokat az európai innovációs eredménytábla (EIS) mérsékelt innovátornak minősítette. Az InnoStars a vállalkozói szellem, az innováció és az oktatás támogatására összpontosít a régióban az egészségügy, az egészséges életmód és az aktív időskor témakörökben, emellett pedig célja az innováció terén hátrányban lévő és a vezető régiók közötti szakadék megszüntetése. A program hazai partnerei a GE Healthcare, az E-Group, a Syreon Research Institute, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a SmartHumed, a QTICS Medical, a Loginet és a Nemzeti Innovációs Ügynökség.

 

Az EIT Regionális Innovációs Rendszerről (EIT Regional Innovation Scheme -EIT RIS

Az EIT Regionális Innovációs Rendszert (EIT RIS) 2014-ben hozta létre az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), hogy az Európai Innovációs Eredménytábla szerint mérsékelt és feltörekvő innovációs szintű országok innovációs kapacitását erősítse. A kezdeményezésen keresztül az EIT közössége együttműködik a helyi innovátorokkal, például egyetemistákkal, kutatókkal, vállalkozókkal és olyan szervezetekkel, mint a kkv-k, egyetemek, kutatólaboratóriumok, régiók, NGO-k és városok. Az EIT Közösség bevonja a helyi szereplőket az oktatásba, a vállalkozásalapítási és akcelerátor tevékenységekbe, valamint az innovációvezérelt kutatásba is. Az egészségügy területén a program 2016 óta fejlődik, és az EIT Health InnoStars koordinálja. A program 11 EIT Health Hubot foglal magában 11 országban Kelet-, Közép- és Dél-Európában.

További információ ezen a weboldalon található: www.eithealth.eu

(forrás: wshungary.hu)
hirdetés

Könyveink