hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Egészségpolitika

Az egészségügyi tárca mindig egyeztet a szakmai szervezetekkel

Az Egészségügyi Minisztérium minden esetben egyeztet a szakmai szervezetekkel, és így tett a gyógyászati segédeszköz-forgalmazókat tömörítő szövetségek képviselőivel és a betegszervezetekkel is – közölte a tárca illetékese csütörtökön.
Egy gyógyászati segédeszköz-forgalmazókat tömörítő szövetség, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) petíciót adott át csütörtökön az Egészségügyi Minisztérium (EüM) illetékesének, amelyben azt nehezményezi, hogy a tárca nem veszi figyelembe a szövetség szakvéleményeit.
 
Hagymási Miklós, a FESZ elnöke elmondta: a petícióban jelezték, hogy nem elégedettek a tárca eddigi rendeletalkotási módszerével. A minisztériumból elküldik ugyan nekik a tervezet, de a véleményezésre mindössze néhány napot adnak. Másrészt a rendelet később úgy jelenik meg, hogy az egyetlen más szövetségnek sem tükrözi a véleményét. Emellett azt is sérelmezik, hogy sokszor nem telik el elég idő a rendelet megjelenése és hatályba lépése között, így sem az orvosok, sem az emberek nem tudnak felkészülni a változásokra.
 
Az elnök szerint ez az elmúlt fél évben rendre így történt. Mint mondta: ezért csütörtökön már részt sem vettek az egyeztetésen, ahol arról is tárgyaltak, hogy a tárca úgy növelné a betegterheket, hogy 30 százalékra csökkentené a támogatás mértékét egyes segédeszközökön az eddigi 90–85–70–50 százalékhoz képest.
 
Héjja Mária, a minisztérium gyógyszerészeti és orvostechnikai főosztályának vezetője reagálásában elmondta, strukturális átalakítást tervez a tárca a segédeszközök finanszírozásában, ezért folyamatosan egyeztet a forgalmazókkal, a gyártókkal és az illetékes betegszervezetekkel.
 
A főosztályvezető megjegyezte: a csütörtöki egyeztetés elején volt csak ott a FESZ elnöke, ezért nem tudhatta, hogy egyelőre a tárcának nincs szándékában olyan tervezet megalkotása, amely szerint egyes eszközöket 30 százalékos támogatási kulccsal finanszírozna.
 
Héjja Mária elmondta azt is, hogy míg 2000-ben 22 milliárdot költöttek gyógyászati segédeszközre, addig tavaly 46,3 milliárdot.
 
Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint folyamatosak az egyeztetések a gyógyászati segédeszközök forgalmazóival, gyártóival és a betegszervezetekkel, a következő egyeztetési forduló január végén lesz. A csütörtöki egyeztetésen 13 szervezet képviseltette magát.
 
MTI

cimkék

Könyveink