2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az egészségesebb és környezetbarátabb Európáért

Az Európai Bizottság egy egészségesebb Európa megteremtésére, valamint a digitális korra felkészült, környezetbarátabb gazdaságra való hosszú távú átállás felgyorsítására készül a jövő év folyamán, közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja a brüsszeli testület 2021-es munkaprogramjának bemutatásakor.

Sefcovic elmondta, a jövő éves munkaprogram az uniós bizottság korábban bemutatott politikai prioritásai tekintetében áttér a stratégiáról a megvalósításra. Közölte, hogy a klímasemleges Európa 2050-ig történő megvalósítása érdekében az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fog elő terjeszteni, amelynek célja, hogy a tagállamok 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. A csomag számos szakpolitikai területet magába fog foglalni a megújuló energiaforrásoktól kezdve az energiahatékonyságon, az épületek energiahatékonyságán, valamint a földhasználatom át az energiaadóztatásig, a vállaláselosztásig és a kibocsátáskereskedelemig. A bizottság intézkedéseket fog javasolni egyebek mellett a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv és az uniós biodiverzitási stratégia végrehajtására.

A jövő év folyamán az uniós bizottság biztosítani kívánja, hogy mindenki számára biztonságos oltóanyag álljon rendelkezésére. Javasolni fogja egy stabilabb európai egészségügyi unió kiépítését egy magas szintű orvosbiológiai kutatással és fejlesztéssel foglalkozó ügynökség létrehozása révén.

A schengeni térség működésének megőrzése és javítása érdekében új stratégiát terjeszt elő. Az új, nemrégiben bemutatott migrációs és menekültügyi paktumot számos, a jogszerű migrációra vonatkozó javasolt intézkedési csomag követi majd. A további intézkedések között szerepel majd egy embercsempészés elleni cselekvési terv, valamint egy fenntartható önkéntes visszatérési és reintegrációs stratégia. A bizottság folytatni fogja a biztonsági unió megerősítését, és foglalkozni fog a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a hibrid fenyegetések elhárításával. Emellett átfogó stratégiát fog előterjeszteni az antiszemitizmus elleni küzdelemről. Javaslatot tesz az uniós hozzájárulás fokozására a déli szomszédsággal való megújított partnerségre, esetükben új stratégiai megközelítést fog előterjeszteni az egykori harcosok lefegyverzésének, leszerelésének és társadalmi reintegrációjának támogatására.

Az uniós bizottság ütemtervet fog előterjeszteni a 2030-ig teljesíteni kívánt digitális célokról. Jogszabályokat fog előterjeszteni a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, egyebek mellett a biztonság, a felelősség, az alapvető jogok és az adatok tekintetében. Javaslatot fog tenni az európai elektronikus azonosítás kidolgozására.

A bizottság cselekvési tervet fog előterjeszteni annak érdekében, hogy senki se maradjon ki a koronavírus-járványt követő európai helyreállításból. A testület javaslatot tesz majd annak biztosítására, hogy minden gyermek hozzájusson az olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az egészségügy és az oktatás. A gazdaság támogatása, valamint a gazdasági és monetáris unió megerősítése érdekében a bizottság felül fogja vizsgálni az uniós bankcsődök kezelésére vonatkozó keretet, intézkedéseket fog hozni az EU-n belüli határon átnyúló beruházások fellendítése érdekében, és fokozni fogja a pénzmosás elleni küzdelmet.

Az Európai Bizottság új stratégiákat fog előterjeszteni a gyermekek és a fogyatékossággal élők jogairól, valamint javaslatot fog előterjeszteni a nemi alapú erőszak elleni küzdelemről. Javasolni fogja, hogy a bűncselekmények listáját terjesszék ki a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd valamennyi formájára. Egyértelműbb szabályokat fog javasolni az európai politikai pártok finanszírozására vonatkozóan, és lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy megvédje az újságírókat és a civil társadalmat a visszaélésszerű perektől, közölte az uniós biztos.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink