hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Az asszisztált reprodukció hosszú távú hatásairól nincsenek ismereteink

Gyermekek milliói, hozzávetőleg az Amerikában és az Európában született összes csecsemő 1-2%-a születik olyan pároktól, akiknél meddőség miatt asszisztált reprodukciós eljárást alkalmaznak, például in vitro megtermékenyítést – IVF-et (lombikbébi program).

Az eljárásból született gyermekek nagy számához képest kevés kutatás foglalkozott eddig az asszisztált reprodukciós eljárás hosszú távú hatásaival. Az új kutatás, amelyről a Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) – éves tanácskozásán számoltak be, arra az eredményre jutott, hogy az asszisztált reprodukció megnöveli az anyagcsere-problémák előfordulásának gyakoriságát: a magasvérnyomást, a magasabb éhomi vércukorszintet és megnöveli a testzsírt.

Az IVF útján létrehozott kísérleti állatok (egerek) hasonló problémákat mutattak, és az új kísérletek arra engednek következtetni, hogy ez a jelenség feltehetőleg a placentában a génkifejeződés megváltozásához köthető, ami a születés előtti magzati növekedésben és fejlődésben játszik szerepet.

„Előzetes eredményeink arra mutatnak, hogy az IVF megváltoztathatja a tápanyagszállítást vagy a növekedési faktorok szállítását az anyától a magzat felé. Ez a változás járulhat hozzá a megnövekedett testtömeghez és a csökkent glükóz-toleranciához a már felnőtt utódban” – mondta a tanulmány első szerzője, Kellie Tamashiro, a John Hopkins Egyetem munkatársa.

A kutatókat a különböző asszisztált reprodukciós eljárások hatása érdekelte, amelyet azok az utód metabolizmusára gyakorolnak. Egeret használtak a kísérleteik céljára. A kísérletben, amelyről beszámoltak a tanácskozáson, a tápanyagszállításban és a növekedési faktorok szállításában szerepet játszó gének expresszióját mérték. Mérték az inzulinszerű növekedési faktor 2-t és a glükóztraszportereket – az 1-t és a 3-t – a placentában. Megállapították, hogy  mindkét glükóztranszporter expressziója megnövekedett a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók kijelentették, hogy korai volna még ezeket az előzetes eredményeket közvetlenül az emberre alkalmazni, de az feltétlenül szükséges, hogy alapos és szigorú tesztelésnek vessék alá az újabb asszisztált reprodukciós technikákat az anya és a gyermek biztonsága érdekében, és tovább kell folytatni az ilyen eljárások hosszú távú hatásainak vizsgálatát.

fuggetlen.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés