hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az ÁNTSZ nem ajánlja a kálium-jodid tabletta indokolatlan szedését

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az indokolatlan jódfogyasztás ártalmas, ezért mindenkit óva int attól, hogy orvosi ellenőrzés nélkül jódtartalmú készítményt szedjen.

Az ÁNTSZ közleményében a Népszabadság internetes oldalán előző nap megjelent "Idáig ér az atompánik: megrohamozták a hazai patikákat jódtablettáért" című írásra reagált; a cikk szerint a japán katasztrófa nyomán a gyógyszer lassan országszerte hiánycikké válik.

Az ÁNTSZ közlése szerint nincs pánik, és nem tudnak arról, hogy megnövekedett volna a jódtartalmú készítmények iránti igény.

A tisztiorvosi szolgálat ugyanakkor hangsúlyozta: nem is ajánlják, hogy bárki indokolatlanul jódtartalmú tablettát szedjen, mivel következményeként előfordulhatnak pajzsmirigy, illetve gyomor-és bélrendszeri mellékhatások, valamint túlérzékenységi reakciók, például láz, ízületi fájdalmak, ödémák, vagy légszomj.

Krónikus túladagolás esetén pedig akár súlyosabb hatása is lehet a pajzsmirigy működésére. Kiemelték továbbá, hogy a mellékhatás-kockázat felnőtteknél nagyobb, mint a gyermekeknél.

Az ÁNTSZ újólag hangsúlyozta, hogy a magyar lakosságra nincs egészségkárosodási kockázata a fukusimai atomerőmű által okozott sugárzásnak, mivel a japán atomerőművekből kibocsátott radioaktív anyagok mennyisége nagyságrendekkel kisebb, mint Csernobilban volt, másfelől a radioaktív anyagot a Csendes-óceán fölé fújta a szél.

Ha változna is a szélirány az ázsiai kontinens felé, akkor sem várható radioaktív szennyeződés Magyarországon a hatalmas, mintegy 12.000 kilométernyi távolság miatt - írták.

A tisztiorvosi szolgálat közlése szerint a környezeti dózisteljesítmény és sugárszennyezettség mértéke jelenleg az atomerőművektől 30 kilométer sugarú zónáján kívül Japánban csak jelentéktelen mértékben növekedett meg, amely "kimutatható sugárkárosodás kiváltására nem képes".

Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet folyamatosan méri a sugárszennyezettség mértékét. Az eddigi mérések eredményei kivétel nélkül a normál tartomány határain belüliek voltak - emelte ki az ÁNTSZ.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés