hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Az amerikai orvosok túlvizsgálják és túlkezelik betegeiket?

Az amerikai orvosok nagyon sok esetben túlvizsgálják és túlkezelik betegeiket, és ezen a kockázatok miatt változtatni kell – hangoztatja egyre több szakértő az ABC News hírtelevízió tudósítása szerint.
Egyebek mellett túl sok rákszűrésre és szívtesztre küldik el betegeiket az orvosok. Ezt részben az magyarázza, hogy „védekező gyógyászatot” gyakorolnak: egy sor teszteredménnyel igyekeznek megelőzni azt, hogy bepereljék őket hibás gyógykezelés miatt.
 
Az amerikaiak másrészt szívesen alávetik magukat a megbízhatónak tekintett kórházi vizsgálatoknak. Erre buzdítják őket a reklámok is – mutatott rá Gilbert Welch, a Dartmouth-i Egyetem belgyógyásza. „Bizonyos mértékig arra tanítottuk őket, hogy kérjék a vizsgálatokat, módszeresen eltúloztuk a korai diagnosztika előnyeit, és nem mindig tájékoztatunk a kockázatokról” – fejtette ki.
 
Egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy vissza kellene venni egy lépéssel a túlkezelés hagyományából, és alaposabb beszélgetésekre lenne szükség az orvosok és pácienseik között a tesztek kockázatairól és előnyeiről.
 
Az emberek tévesen azt hiszik, hogy a tesztek jelentik az óvatosságot és a megelőzést – mondta Rita Redberg, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kardiológusa, aki szerint valójában „a megelőzés mindaz, amire anyáink tanítottak, hogy táplálkozzunk helyesen, sportoljunk, aludjunk eleget és ne dohányozzunk”.
 
Jennifer Traig, aki könyvet írt a hipochondriáról, kifejtette: a betegek gyakran gondolkodnak úgy, hogy „nem árt, ha több dolgot is megvizsgálnak”.
 
A New England Journal of Medicine szakfolyóirat egy friss tanulmánya megállapította: túl sok olyan páciensnek írnak elő angiogram tesztet a szívbetegségek megelőzésére, akinek valójában nincs is szüksége rá. Az angiogram enyhén növeli a stroke-betegség és szívroham kockázatát. Az amerikai országos egészségügyi intézetek szakértői csoportja pedig rámutatott: az orvosok túl gyakran javasolnak újabb császármetszést azoknak a nőknek, akik egyszer már így szültek. Az Amerikai Rákszövetség múlt héten kétségét fejezte ki a prosztatarák kimutatását célzó rendszeres PSA-tesztek hasznosságával kapcsolatban. Több szakértői csoport néhány hónapja úgy foglalt állást: a negyvenes éveikben járó nőknek nincs szükségük rendszeres mammográfiai vizsgálatra mellrákszűrésre, ezenkívül kevesebb Pap-tesztet kellene végrehajtani méhnyakrákszűrési céllal.
 
Mint az ABC-ben elhangzott, nem minden szakértő ért egyet a rutinvizsgálatokat érő bírálatokkal. Hangsúlyozzák: a tesztek növelik az életben maradás esélyét, sőt, életeket menthetnek, segítségükkel például már korai szakaszban ki lehet mutatni lassan kifejlődő rákos elváltozásokat.
 
Mint Richard Wender, az Amerikai Rákszövetség volt elnöke rámutatott, egyesek számára nyilván hasznosak a megelőző tesztek, másoknak azonban károsak. Utóbbiak közé tartoznak például azok az idős páciensek, akik alaptalanul félnek a ráktól, és teszteket kérnek, miközben más veszélyek leselkednek rájuk.
 
Hofer László, MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés