2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Kitekintő

Az amerikai képviselőház elfogadta az egészségügyi reformcsomagot

Barack Obama szerint a reformnak köszönhetően olyan rendszer jön létre, amely nem a biztosítócégek, hanem az átlagemberek érdekeit fogja szolgálni. „A ma esti szavazás nem egyik vagy másik párt győzelme, hanem az amerikai nép és a józan ész győzelme” – mondta.
Az amerikai képviselőház vasárnap éjszaka elfogadta az egészségügyi reformtörvény tervezetét. A történelmi jelentőségű dokumentum – amelynek törvénnyé válásához már csak Barack Obama elnök aláírására lesz szükség – az eddigi körön túl 32 millió amerikaira fogja kiterjeszteni a betegbiztosítást.
 
A tervezet elfogadása mindössze néhány vokson múlt: az alsóház 219–212 szavazati aránnyal fogadta el azt. Az elfogadáshoz szükséges minimum 216 szavazat volt. A tervezetet a republikánus ellenzék egyetlen tagja sem támogatta, és 34 demokrata politikus is nemmel voksolt.
 
„Történelmet írunk, rendbe tesszük az egészségügyet Amerikában” – hangoztatta korábban az elnök. Elemzők a törvény fontosságát az 1935-ös társadalombiztosítási reformhoz, valamint az idősek számára egészségügyi alapellátást biztosító 1965-ös Medicare program bevezetéséhez hasonlítják.
 
Obama néhány órával a képviselőházi szavazás előtt tudatta: rendeletben fogja biztosítani, hogy a reform nem változtat azokon a korlátozásokon, amelyek a művi vetélés szövetségi finanszírozására vonatkoznak. Így megnyerte a tervezetnek azokat a még habozó demokrata párti képviselőket, akik éppen a mesterséges vetélés szövetségi támogatásával kapcsolatos aggodalmaik miatt nem álltak az ő reformelképzelései mögé.
 
A szavazás kimenetele még vasárnap délelőtt is kétséges volt. Steny Hoyer, a demokraták frakcióvezetője akkor annyit mondott: már csak néhány szavazatot kell megszerezniük. Végül a Fehér Ház és az abortuszt ellenző demokrata képviselők közötti kiegyezéssel vált bizonyossá, hogy összegyűlik az elfogadáshoz szükséges 216 szavazat.
 
John Boehner, a republikánus frakció vezetője a szavazás előtt azt mondta: a demokraták, ha elfogadtatják a törvény, képviselőházi többségük elvesztésével fognak fizetni a novemberi kongresszusi választásokon. Közölte: a republikánusok a megengedhetetlenül költséges reformok visszavonásán fognak dolgozni, ha megnyerik a választásokat.
 
A képviselőházban vasárnap éjszaka az egészségügyi törvénytervezetnek a szenátus által már tavaly elfogadott változatát hagyták jóvá, így arról a felsőházban nem kell újra szavazni, az okmány egyenesen mehet a Fehér Házba, Obama elnökhöz aláírásra.
 
Obama reformtörvénye ugyan nem helyez kilátásba általános, mindenkire kiterjedő betegbiztosítást, de azzal, hogy azt kiterjesztik 32 millió amerikaira, a népesség 95 százaléka biztosított lesz. A törvény fontos eleme: megtiltja, hogy a biztosítók megtagadhassák szolgáltatásaikat a betegektől bizonyos egészségügyi előfeltételek esetén. A betegbiztosítás rendszerét úgy alakítják át, hogy 2014-től szinte mindenki számára kötelező lesz a biztosítás; azokon a szegényeken, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állam fog segíteni. Újabb adókat rónak ki a gazdagokra, ezenkívül a nagy- és közepes méretű vállalatokat kötelezni fogják, hogy nyújtsanak biztosítást alkalmazottaiknak, máskülönben pénzbüntetést kell fizetniük.
 
Az amerikai gazdaság egyhatodát kitevő, 2,5 ezer milliárd dolláros szektorról döntött az Egyesült Államok kongresszusa. Kongresszusi számítások szerint a törvénycsomag várhatóan 138 milliárd dollárral fogja mérsékelni a költségvetési deficitet az első tíz évben, majd 1,2 ezer milliárd dollárral az elfogadása utáni második évtizedben. A kongresszus költségvetési hivatala szerint az Obama-féle törvénycsomag végrehajtása az elkövetkező tíz évben 938 milliárd dollárba fog kerülni.
 
Az amerikai képviselőház nem sokkal azután, hogy elfogadta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvény tervezetét, jóváhagyott egy módosító csomagot is. Ez a csomag – amelyet 220–211 szavazati aránnyal fogadtak el – azokat a változtatásokat tartalmazza, amelyeket a demokrata képviselők kezdeményeztek.
 
Erre azért volt szükség, mert előzőleg az egészségügyi törvénytervezetnek a szenátus által tavaly elfogadott változatát hagyták jóvá, de a demokraták finomítani akartak ezen. A törvénytervezetről – mivel azt már tavaly elfogadta a szenátus – nem lesz szavazás a felsőházban, így az okmány egyenesen mehet a Fehér Házba, Obama elnökhöz aláírásra. A módosító csomag viszont a jövő héten a szenátus elé kerül. A csomagot a demokraták tervei szerint egy ritkán alkalmazott szavazási eljárással – amikor egyszerű többség is elegendő a jóváhagyáshoz – egy héten belül a szenátus is elfogadja.
 
Obama rámutatott: a szavazás nyomán azonnal elemzések fognak kezdődni arról, hogy kik a győztesek és a vesztesek, milyen hatással lesz az eredmény a demokratákra és a republikánusokra, és hogyan alakul az elnök népszerűsége. Amikor azonban a vita lezárul, és a kedélyek lecsillapodnak, ami megmarad: nem a kormány által irányított egészségügyi rendszer, mint attól többen féltek, és nem is a biztosítási szektor érdekeit szolgáló jelenlegi rendszer, hanem egy olyan rendszer, amely jobban fog működni az amerikai nép érdekében – mondta Obama. Hangsúlyozta: radikális reformról van szó, amely nem javít ki minden hibát az egészségügyi ellátás terén, ám jó irányba történő elmozdulást jelent.
 
Hofer László, MTI

A Reuters videója


cimkék

hirdetés

Könyveink