hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Az Alzheimer-kór legjobb ellenszere

A JAMA Neurology-ban publikált kutatás szerint a rendszeres séta a gyógyszereknél is kedvezőbb hatással van a betegségre, írja az Index.

Ausztrál és dán tudósok az Egyesült Királyság egészségügyi rendszeréből 500 ezer brit lakos közül 78 430 embert választottak ki, akik átlagéletkora 61 év volt, és nem szenvedtek demenciában, sem szívbetegségben. A nemek eloszlását tekintve a fókuszcsoportban 44,7 százalék férfi és 55,3 százalék nő volt. 

Minden egyes személy kapott egy lépésszámlálót, ami a sebességet is mérte, ezt a nap 24 órájában, a hét minden napján viselniük kellett, ezzel nyomon követték az aktivitásszintjüket. A felmérés során olyan változókat is figyelembe vettek, mint például az életkor, a nem, a rassz, a társadalmi-gazdasági állapot, a dohányzás és az étrend. A hosszú távú, hétéves megfigyelés során kiderült, hogy nagyjából 1 százalékuknál, 886 embernél alakult ki később demencia. 

Megállapították, hogy a lépések száma és sebessége is befolyásolta a későbbi agyi leépülés kialakulását.

Akik naponta 9800 lépést, nagyjából nyolc kilométert tettek meg, azoknál 50 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett később a demencia, de azoknál is 25 százalékkal csökkent a betegségre való hajlam, akik majdnem harmadennyi, mindössze 3826 lépést tettek meg naponta, azaz olyan 3 kilométert.

A gyaloglás legegészségesebb tempója pedig az eredmények szerint az átlag 3 kilométer/órás sétálás volt, percenként 40 lépéssel.

A brit Alzheimer’s Society ezután összevetett több tucat tudományos publikációt. 11 kutatás arra jutott, hogy a rendszeres testmozgás az agyi leépülés megakadályozására nagyobb hatással volt, mint a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, a normál testsúly fenntartása vagy a mértékletes alkoholfogyasztás, amik különben a betegség elkerülésének fontos tényezői. A kutatók megállapítása szerint akár napi 10 perc mozgással is sokat tehetünk a szervezet és az agy öregedésének késleltetéséért, ugyanakkor megemlítik, hogy további vizsgálatokra van szükség a mozgás és az elme kapcsolatának feltárására. A neurológusok ezt a normál vérkeringés, így a sejtek és az agy megfelelő oxigénellátottságának fenntartásával magyarázzák – írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés