hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az Alzheimer-kór egyszerű, pontos kimutatása

Egy újfajta vértesztet dolgoztak ki, amely 96 százalékos pontossággal mutatja ki az Alzheimer-kórt, talán már az előtt is, hogy a tünetek, mint például a memóriazavar jelentkeznének. A teszt jelentőségét mutatja az az adat, hogy csupán az Egyesült Államokban 5,4 millióra becsülik az Alzheimer-kórosok számát – ez a demencia leggyakoribb formája.

Jelenleg biztos diagnózis csak a beteg halála után állítható fel az agyszövet vizsgálatával. Élő emberekben agyi képalkotással, a viselkedés elemzésével, pszichiátriai tesztekkel és egyéb eljárásokkal állítják fel a diagnózist az orvosok, de ezek egyike sem elég pontos, emellett sokuk költséges és nem praktikus.

Robert Nagele professzor, a teszt kidolgozója így magyarázza a vizsgálat lényegét: „Ez egy egyszerű teszt, amelyet egyetlen csepp vérből el lehet végezni. Az agysejtek – mint más sejtek is – idővel elpusztulnak, és ilyenkor valósággal felrobbannak, s a sejt anyagai a sejtközti térbe kerülnek. Ezek ellen a szervezet antitesteket termel, feltehetően így távolítja el a „hulladékot”. Mivel az Alzheimer-kóros agysejtek anyagai részben eltérnek a normális agysejtekéitől, ilyenkor az Alzheimer-specifikus anyagok ellen is antitestek termelődnek.”

Nagele professzor munkacsoportja 50 Alzheimer-kóros és 40 nem Alzheimer-kóros személy vérmintáját vizsgálta meg, s emellett még 30 emlőrákos és 29 Parkinson-kóros személyét is, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a teszt eredménye specifikus az Alzheimer-kórra. Az Alzheimer-kórt a vizsgálat az esetek 96 százalékában azonosította, és a nem Alzheimer-kórosok 92,5 százalékában nem mutatott ki Alzheimer-kórt. Összesen 10 antitest biomarkert használtak fel az Alzheimer-kór kimutatására.

Az Alzheimer Szövetség szóvivője azt mondta, hogy nagy szükség van egy pontos vizsgálatra, amely már korán kimutatja az Alzheimer-kórt. Ez lehetővé teszi, hogy a betegek megtervezzék jövőbeli ellátásukat és rendezzék pénzügyeiket. Ha tudják, mi bajuk van, részt vehetnek klinikai vizsgálatokban. S ha majd egyszer lesz terápia is az Alzheimer-kórra, korán elkezdhetik kezelésüket.

Nagele professzor azt reméli, hogy a teszt egy éven belül a piacra kerülhet. Az árát nehéz megbecsülni, de kb. 200 dollár körül lesz, ami meglehetősen olcsónak számít.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés