2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés

 

Az AIDS ősvírusa a korábban gondoltnál is régebbi lehet

Amerikai kutatók szerint évszázadok helyett legkevesebb 32-75 ezer éve jelen van már a SIV, a HIV-vírus elődje - írja a Science. Mivel a vizsgálatok azt mutatják, hogy évezredekig tartott, míg a SIV halálos vírussá alakult, a szakemberek szerint hasonló folyamat várható a HIV-nél is, azaz még hosszú ideig életveszélyt jelenthet az emberre.

A korábban véltnél is régebbi lehet az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus elődje: amerikai kutatók szerint évszázadok helyett több ezer éve jelen van már.

A tudósok a nyugat-afrikai partoknál fekvő Bioko szigetén élő majmoknál azonosították a SIV-vírus (a majmok immunhiányos betegségének kórokozója) jelenlétét, kutatásukat összegezve pedig arra a véleményre jutottak, hogy az AIDS-betegséget okozó HIV még hosszú ideig életveszélyt jelentve leselkedhet az emberre.

A szakemberek komputermodellezéssel készült becslése szerint legkevesebb 32-75 ezer évre tehető a SIV kora, de akár még régebbi is lehet ennél - derült ki a New Orleans-i Tulane Egyetem, valamint az Arizonai Egyetem kutatóinak közös tanulmányából, amelyet a Science című tudományos folyóirat ismertetett.

SIV-vírusokat már évekkel ezelőtt észlelték majmoknál, beleértve csimpánzoknál is. Tudósok akkor molekuláris biológiai eljárások révén pár száz évre becsülték korukat. Az amerikai kutatók azonban megvizsgálták a Bioko szigetén honos majomfajták húsát, és más eredményre jutottak.

Hatból négy majomnál találtak SIV-vírusokat, összességében 79-ből 22 példánynál mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A kórokozók mindegyike olyan vírustól származott, amely a kontinensen élő példányoknál is előfordult. Genetikailag azonban jelentős különbségek mutatkoztak, a két "család" régen elvált, és eltérő úton fejlődött.

A SIV a HIV-től eltérően nem okozott AIDS-et a legtöbb emberszabásúnál. Ha azonban évezredekig tartott, mire a SIV nem halálos vírussá fejlődött, valószínűleg a HIV ez irányú változására is hasonlóan hosszú ideig kell várni - vélekedtek az amerikai kutatók, akiket most az a kérdés foglalkoztat, hogy ha az emberek évezredek óta kapcsolatban voltak SIV-fertőzött majmokkal, akkor a HIV-járvány miért csak a XX. század elején tört ki?

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink