hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

 

Az agy fejlődését megzavaró vegyszerek

Az agyi fejlődési zavarok, köztük az autizmus előfordulása elmúlt évtizedben megfigyelhető növekedésének hátterében legalábbis részben a pajzsmirigy hormonháztartását megzavaró kemikáliák állnak. Az Endocrine Connections tanulmánya szerint a vegyszerek jelenlegi biztonságossági tesztelése nem megfelelő.

A vegyszerek engedélyezési folyamata nem veszi figyelembe a tudomány legújabb eredményeit, nyilatkozta Barbara Demeneix, az Endocrine Connections című szaklapban megjelent tanulmány (Bilal Mughal és munkatársai: Thyroid disrupting chemicals and brain development: an update) utolsó szerzője. A közlemény áttekinti az elmúlt évtizedben megjelent szakirodalmat, majd az összes szóba jöhető kémiai csoportba tartozó vegyszerrel kapcsolatos epidemiológiai és experimentális adatokat elemezve nemcsak azt mutatja be, milyen mechanizmussal avatkoznak be az adott vegyszerek a pajzsmirigy hormonháztartásába, de azokat a mechanizmusokat is ismerteti, amelyek révén ugyanazok a vegyszerek az ösztrogén- vagy/és az androgén jelátvitelt módosítják, azaz tovább növelik a hormonfüggő fejlődési programokra kifejtett romboló hatást.

Az Université Paris-Sorbonne kutatói által írt áttekintés a legújabb tudományos eredmények alapján részletesen bemutatja azt is, hogy a terhesség korai szakaszában a terhes nő pajzsmirigyét érő „vegyszertámadás” milyen mechanizmusok révén eredményezi, hogy a megszülető gyermeknek alacsonyabb lesz az IQ-ja, és azt is kifejti, a vegyszerek hogyan vezetnek a gyermeki idegrendszer különböző fejlődési zavaraihoz.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

A kutatók szerint ma már jól érthetőek azok a biológiai folyamatok, amelyek révén a pajzsmirigy hormontermelését megzavaró kémiai anyagok hozzájárulnak a idegrendszer fejlődési zavarainak jelenleg tapasztalható megnövekedett incidenciájához és az IQ romlásához. A legalapvetőbb mechanizmus szerint az igen gyakran valamilyen halogén csoportot, klórt vagy brómot tartalmazó endogén diszruptorok megzavarják a szintén halogén jódot tartalmazó pajzsmirigyhormon szintézisét, disztribúcióját, metabolizmusát, és a pajzsmirigyhormon receptorainak működését. A halogénezett endogén diszruptor hatású vegyi anyagokat jelenleg olyan mennyiségben használják, hogy azok mindenhol megtalálhatók a környezetben és valamennyi ember szervezetéből kimutathatók.

Az anyai pajzsmirigyhormon alapvető szerepet játszik a magzat agyának normális fejlődésében, olyannyira, hogy az élet első 12 hetében a magzat teljes mértékben az anyai pajzsmirigyhormon-termelésre van utalva (a pajzsmirigyhormon befolyásolja a neurogenezist, az idegsejtek migrációját, a neuronok és a gliasejtek differenciálódását, a myelinizációt és a szinapszisok keletkezését). Az anyai hormonális útvonal kismértékű megzavarása is negatív következményekkel jár.

Napjainkban igen sok különböző, de egyaránt endokrin diszruptor hatású vegyszerrel érintkezünk a peszticidektől kezdve a kozmetikumokon és tisztítószereken, vagy a bútorok bevonatain át a műanyag háztartási termékekig, de ide tartozik számos olyan anyag is, ami a gyógyszerek, illetve a többi vegyszer előállítása során használatos, hangsúlyozzák a szerzők, és hozzáteszik: a fejlődési zavarok megelőzése érdekében célzott közegészségügyi beavatkozásokra van szükség, és át kell alakítani a vegyszerek biztonságossági vizsgálatának követelményrendszerét is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink