2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

Az afroamerikaiak ráktúlélése genetikai okok miatt rosszabb

Biológiai és genetikai, nem pedig társadalmi-gazdasági okai vannak annak, hogy az afroamerikaiak az átlagos amerikai népességhez képest korábban halnak meg mell-, petefészek- és prosztatarákban – vélik amerikai kutatók.

A Journal of the National Cancer Institute című szaklapban kedden megjelent elemzés szerint az afroamerikaiak túlélése azonos orvosi kezelés mellett is rosszabb mell-, petefészek- és prosztataráknál, ám nem tér el az átlagostól a tüdő- és vastagbélráknál, a limfómánál, leukémiánál és mielómánál.

Kathy Albain, a Loyola Egyetem munkatársa elmondta, hogy eredményeik kétségbe vonják azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy a túlélési esélyben tapasztalt különbséget kizárólag olyan tényezők okozzák, mint a szegénység vagy az alacsonyabb színvonalú orvosi ellátás.

A tanulmányban mintegy 20 ezer felnőtt rákbeteg orvosi adatait elemezték, akik az amerikai Nemzeti Rákintézet által támogatott 35 különböző klinikai vizsgálat valamelyikében vettek részt, és akik állapotát legalább tíz évig nyomon követték. A felmérés összes résztvevője közül 12 százalék volt az afroamerikaiak aránya.

Az ugyanazon orvosok által, ugyanolyan módszerrel kezelt pácienseknél is eltérést találtak a kutatók: 21 százalékkal nagyobb volt a prosztatarákos afroamerikai férfiak halálozási kockázata, mint a többieké, a petefészekrákban szenvedő nőknél pedig 61 százalékkal volt nagyobb a feketék kockázata. A két érték közé esett a mellrák nagyobb kockázata: 49, illetve 41 százalékkal bizonyult nagyobbnak az afroamerikai nők között aszerint, ha menopauza utáni, illetve előtti típusáról volt szó.

A kutatók úgy vélik, a különbséget az okozhatja, hogy a különböző embercsoportok másként reagálnak egyes kemoterápiás szerekre, ellenállóvá, esetleg még agresszívabb típusúvá válik a tumor.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink