hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Axel Ullrich kapta idén a Debrecen Díjat

Axel Ullrich német rákkutató, a melltumorok gyógyítására használt rákellenes gyógyszer felfedezője vehette át idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést.
A német professzornak pénteken a Debreceni Egyetemen (DE) nyújtották át át a díjat, amelyet az egyetem Orvos- és Egészségtudományi centruma 2003-ban alapított, és minden évben 10 ezer eurós jutalommal együtt ítéli oda az olyan kutatóknak, akik munkájukkal lényeges előrehaladást értek el a molekuláris orvostudomány területén.

Axel Ullrich professzor, a Max Planck Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója többek között a normál sejtek olyan elváltozásait vizsgálja, amelyek a betegségeket okozzák. A szakember a világon elsőként kezdte felhasználni a rákkutatás során a géntechnológia eredményeit, illetve az ő vezetésével dolgozták ki az első biotechnológiai gyógyszer, a Humilin elnevezésű humán inzulin géntechnológiai előállítását. Szintén ő a felfedezője a Herceptin nevű rákellenes gyógyszernek, amelyet bizonyos melltumorok kezelésére használnak világszerte.


medicalonline-MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink