hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Átverésnek érzik a legújabb bérkiegészítést

Levélben kérnek magyarázatot az egészségügy szakmai és érdekvédelmi szervezetei az ágazati minisztériumtól, hogy miért csak a korábbi bérkiegészítéseik kiegészítését rögzítették rendeletben – írja a Népszava.

A múlt héten megjelent kormányrendeletben – ahogy a MedicalOnline  már akkor felhívta  a figyelmet  –  az egészségügyi bérpótlékok korábban sokat emlegetett alapbéresítése helyett egy újabb bérkiegészítést kapott a dolgozók egy része.

"Nem ezt vártuk, megint egy ígéret, ami nem úgy teljesült, ahogy arról még június 30-án is tájékoztattak bennünket" - utalt a Népszavában a korábbi miniszteri és államtitkári ígéretekre Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A szakma először csak technikai bakinak tartotta, hogy az ígért határidőre, vagyis július 1-re nem jelent meg az orvosok és szakdolgozók utóbbi években szerzett bérkiegészítéseinek alapbéresítéséről szóló kormányrendelet. Nyugtatta őket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága Semmelweis-napon kiadott közleménye is, amely szerint "2015. július 1-jétől sor kerül az egészségügyi dolgozók mozgóbérének kiengedésére. Ezzel biztosítottá válik a 2012. és 2013. évi béremelés teljes alapbéresítése. "

Most többen azt gondolják, azért jelent meg [csak] július 2-án a szóban forgó rendelet, hogy az előző napon utcára vonult szakdolgozók még ne tudják az igazat: kicsit megint át lettek verve.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán úgy reagált, így már érthető, hogy az utóbbi napokban miért beszélt az államtitkár jövő évi béremelésről, nem ideiről – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink