hirdetés
2024. augusztus. 08., csütörtök - László.
hirdetés

 

Átlagosan 10 IQ-pontnyi kognitív hanyatlást okozhat a súlyos koronavírus

A Telex szerint jelentősen elmaradnak a várttól a súlyos koronavírus-fertőzésen átesett betegek kognitív képességei – derül ki egy friss kutatásból, amit a covid első hullámában kórházba kerülő embereken végeztek.

A kutatást végző szakemberek szerint a vizsgált személyeknél nagyjából 10 IQ-pontnak megfelelő hanyatlást regisztráltak, ennyivel maradnak el az életkorukban elvárható átlagértékektől.

Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Maxime Taquet és csapata 475 személyt vizsgált a kutatásban, mindannyian coviddal kerültek kórházba Nagy-Britanniában, de 2021. március 31. előtt ki is engedték őket. Mind a 475 személy részt vett egy pszichiátriai és a kognitív képességeit érintő felmérésben is hat hónappal azután, hogy elhagyták a kórházat. Taquet és kutatótársai lényegében ezt ismételték meg 2-3 évvel később, és azt találták, hogy a vizsgált személyeknél a depresszió, a szorongás és a fáradékonyság inkább nőtt, mint csökkent.

„Többen lesznek egyre rosszabbul, mint ahányan jobban” – mondta a kutatásvezető a New Scientistnek.

A felmérésben szereplők 47 százaléka szenvedett közepes vagy súlyos depressziótól, míg ez az arány a hathónapos teszteken még csak 34 százalék volt. A közepes és súlyos fáradékonyságban szenvedők aránya pedig 26-ról ment föl 40 százalékra. A szorongók aránya változott legkevésbé, igaz, ott is nőttek a számok, 23-ról 27 százalékra.

A kognitív képességek felmérésekor nem jelentkezett változás, ismét a hathónapos tesztekhez hasonló eredmények jöttek ki, azaz az érintettek továbbra is átlagosan 10 IQ-ponttal maradnak el az életkoruk átlagaitól. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket az embereket a kórházba kerülésük előtt nem tesztelték ilyen módon, ezért nem lehet teljes mértékben kizárni, hogy az értékeik eleve elmaradtak valamelyest az átlagtól, még ha nem is valószínű, írja a lap.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink