hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Asztmaellenes a hím nemi hormon

A tesztoszteron működése felelős azért, hogy a nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel szenvednek asztmában, írja a Journal of Experimental Medicine. Az ausztrál tanulmány a 2016-os hatalmas „asztmavihar” okainak vizsgálata során született.

Az ausztrál és francia kutatókból álló nemzetközi kutatócsapat kiderítette, hogy a tesztoszteron védi a férfiakat az asztma kialakulása ellen, ezzel magyarázatot szolgáltatott arra, hogy mi az oka annak, hogy felnőtt nőkben az asztma kétszer gyakoribb és súlyosabb formában jelentkezik, mint férfiaknál, annak ellenére, hogy fiúkban a kórkép gyakoribb, mint serdülőkor előtti lányokban.

2016-ban Melbourne-ben egy kétnapos periódusban olyannyira megnőtt a feltételezhetően fűfélék pollenje által kiváltott asztmás rohamok gyakorisága és súlyossága, hogy 10 000 embernek kellett orvoshoz fordulnia. Sok olyan panaszos is jelentkezett, akiknek korábban egyáltalán nem voltak asztmás tüneteik.

A Melbourne-i Walter and Eliza Hall Institute közleménye szerint az ausztrál (WEHI) és a francia (Physiopathology Center of Toulouse-Purpan) kutatók arra jöttek rá, hogy a tesztoszteron egy újonnan leírt immunrendszeri sejttípus, az innát limfoid sejtek (innate lymphoid cell, ILC2) proliferációjának potens inhibitora, az ILC2 sejtek pedig közreműködnek az asztma kiváltásában. A gyulladásos fehérjéket termelő ILC2-sejtek a tüdőn kívül a bőrben és számos más szervben is megtalálhatók, írják tanulmányukban a kutatók (Sophie Laffont és munkatársai: Androgen signaling negatively controls group 2 innate lymphoid cells), a tüdőben az allergiás asztma gyakori kiváltó okai (pollen, poratkák, cigarettafüst, kutya- és macskaszőr) hatására termelődnek.

A kutatók nyilatkozata szerint a tesztoszteron direkt módon akadályozza az ILC2-sejtek szaporodását, és ez megmagyarázza, hogy az asztma miért ritkább az ivarérett férfiakban. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy a jelenlegi asztmagyógyszerek, így pl. a szteroidok, túl széles hatásspektrumúak, és szignifikáns mellékhatásaik lehetnek, ezért is üdvözlendő, hogy a tesztoszteron felfedezett hatásmechanizmusa révén új utak nyílnak meg az allergiás asztma kezelésére alkalmas további, az ILC2-sejtek hormonális regulációját utánozó szerek kifejlesztése előtt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink