hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ásványvíz-botrány

Az IPM közleményében az Auchan mellett a Visegrádi Ásványvíz Kft. termékeit minősítette a legrosszabbnak, és állításuk szerint ártalmasak lehetnek az egészségre. Ezt azonban mindkét cég cáfolja.

A Visegrádi ásványvíz esetében a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ez a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes. Ezért a cég a törvény szerint a palackokra köteles lenne ráérni, hogy a terméke ennek a korosztályoknak nem ajánlott. Július végén a CBA üzletláncok polcairól éppen ezért tűntek el a Visegrádi ásványvizek, nem tett ugyanígy viszont a Tesco és a Spar. A gyártó azonban azt állítja, hogy a veszélyes fluorid mennyisége éppen a határértéken van, ami 1,5 mg/liter.

Minden kapható ásványvíz biztonságosMi a probléma az Auchan-vizekkel?

Az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket - 10 mikrogramm/liter - több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént talált az IPM. Az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában eladta vevőinek az ártalmas ásványvizet - tartalmazza a közlemény.

Május elején ezek az ásványvizek hirtelen eltűntek az Auchan polcairól, majd nemrégiben ismét visszakerültek hajszálra azonos címkével. Az IPM ismét megvizsgálta a vizekben lévő arzén mennyiségét, amely tizedére esett vissza, immár jóval az egészségügyi határérték alá.

Az IPM azonban felháborítónak tartja, hogy május végéig "mérgezték a vevőket, köztük csecsemőket és terhes anyákat, akik az esetenként arzénes csapvíz helyet a még több arzént tartalmazó Auchan vizeket vásárolták".

Az Auchan Magyarország Kft álláspontja szerint az IPM által bemutatott mérési eredményeket minden esetben cáfolni tudta a társaság az ásványvizek bevizsgálására akkreditált laboratóriumok mérési eredményeivel. Ezt az idén március végén kiadott sajtóközleményükben közzé is tették.

A társaság emlékeztet: Az Auchan csak olyan termékeket enged megjelenni az áruházak polcain, amelyek - az előzetes, akkreditált laboratórium vizsgálati eredményei szerint - minden szempontból megfelelnek az ásványvizekre meghatározott határértékeknek.

Kifogástalan minőségű a Visegrádi Ásványvíz...és mi a gond a Visegrádi ásványvízzel?

A Visegrádi Ásványvíz Kft. szénsavas és szénsavmentes ásványvizeinek vizsgálata után az akkreditált Vízkutató Vízkémia Kft., augusztus 3-i keltezéssel megállapította: a vízminták fluoridtartalma kerekítve, és a mérési bizonytalanságot is figyelembe véve minden minta esetében 1,5 milligramm literenként, megfelelő, azaz nem haladja meg a természetes ásványvíz palackozásáról szóló rendeletben megadott 1,5 mg/l-es határértéket.

A társaság közleménye mindehhez hozzáteszi a szóban forgó laboratóriumon kívül a szintén akkreditált, SGS Hungária Kft. Élelmiszervizsgáló Laboratóriuma is ugyanilyen eredményre jutott. Ezek alapján a Bálint Analitika Kft. két vizsgálati eredménye áll szemben fenti laboratóriumok, valamint az MgSzH méréseivel.

A Magyar Termék Nagydíjas és Kiváló Magyar Élelmiszer minősítéssel rendelkező ásványvizeket a Visegrádi Ásványvíz Kft. a jövőben is folyamatos vizsgálatoknak veti alá, hogy elejét vegye a hamis híreszteléseknek - tartalmazza a cég közleménye.

Solymos János, a Pet-Pack Kft. - amely száz százalékos tulajdonosa a Visegrádi Ásványvíz Kft. tulajdonosa - ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére közölte: a a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete ellen a Visegrádi Ásványvíz Kft. fellebbezett.

Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közleménye (2010.07.30.)

A sajtóhírekkel szemben a terméktanács arra hívja fel a figyelmet, hogy a boltokban kapható természetes ásványvizek – ahogy nevük is mutatja – természetes élelmiszerek, eredeti állapotukban kerülnek a palackba, nem pedig valamilyen technológiai eljárás, recept alapján készülnek. Ennek következtében – ahogyan azt az ásványvizekre vonatkozó rendelet is lehetővé teszi – összetételük a természetes ingadozás határain belül akár 20 százalékkal is változhat.

Valamennyi Magyarországon forgalomban lévő, palackozott természetes ásványvíz biztonságos, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így minden korlátozás és kockázat nélkül fogyasztható. A magyarországi ásványvizek minőségét szavatolja, hogy csak az a víz nevezhető természetes ásványvíznek, amelyet az illetékes hatóság ásványvízként elismer.

Ha a víz összetétele nem felel meg az előírásoknak, akkor a termék nem kapja meg a „természetes ásványvíz” elismerést. Az ásványvízként elismert termékek összetétele tehát biztosan megfelelő, és semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

Szintén a fogyasztók biztonságát szolgálja, hogy az ásványvizek összetevőire vonatkozó határértékeket olyan nagy biztonsággal határozzák meg a jogszabályok, hogy az ásványvizek még abban az esetben sem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha egyes összetevők mennyisége – a természetes ingadozás miatt – esetenként meghaladja a megengedett határértékeket – hívja fel a figyelmet a terméktanács.

(forrás: MTI, Élelmiszer online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés