hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Asszisztens helyett chatbot

Robotok az egészségügyben: chatbotok faggathatják a jövő betegeit, írja összeállításában a 24.hu.

Tavasszal immár hetedik alkalommal adták át az InnoMax innovációs díjakat, Business kategóriában idén a legjobbnak a Grape Solutions Zrt. pályázata bizonyult – számol be a 24.hu. Céljuk, hogy digitális asszisztens segítségével tegyék hatékonyabbá és gyorsabbá az orvos-beteg kommunikációban az adatok és egészségügyi panaszok felvételét.

A HealthBot fejlesztésünk lényege, hogy robotprogram teszi fel a pácienseknek a kezdeti diagnosztikai kérdéseket. A válaszokat a chatbot a mesterséges intelligencia segítségével értelmezi, és ennek megfelelően tesz fel további rutinkérdéseket, amelyeket egy orvos is megkérdezne. Amikor a HealthBot eljut a beszélgetésben egy olyan pontra, aminél már diagnózis adható, akkor automatikusan jelez a kiválasztott orvosnak, akinek természetesen a chat során összegyűjtött információkat is elküldi – vázolta röviden a program működését Fekete Csaba Csongor, a Grape Solutions Zrt. vezérigazgatója.

„A HealthBot egyrészt az újszerűségéből adódóan technológiai, illetve orvostechnológiai kihívást jelent számunkra. Így például meg kell találnunk azt a középutat, hogy a chatbot milyen pontig kommunikál a pácienssel, és honnantól kapcsolódik be a folyamatba a kezelőorvos. Ezeken felül humánergonómiai kihívásnak számít, hogy miként lehet meggyőzni az embereket a robotprogram használatáról. Előnye lehet például, hogy a betegek már egy korai fázisban segítséget kaphatnak, és a fejlesztés segítségével akár olyan emberek is kezeléshez juthatnak, akiknek területi vagy anyagi okok miatt erre nincs mindig lehetőségük. A HealthBot nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is érdekes fejlesztés lehet, különösen azokban a térségekben – például Afrikában –, ahol az egészségügyi ellátás nem terjed olyan gyorsan, mint maga a technológia” – fejtette ki a szakember.

A fejlesztési projektet szakmai oldalról dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója is támogatja, hogy ez ne csak egy innovatív technológia maradjon, hanem orvosi szempontból is megfeleljen a követelményeknek.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!