hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyógyítás

Ártalmatlan az emlőrákos megbetegedések harmada?

Minden harmadik, mammográfiai vizsgálat által kiszűrt rákos megbetegedés ártalmatlan – állítja Karsten Juhl Jorgensen és Peter C. Gotzsche tanulmánya a legfrissebb British Medical Journal-ben.

A kutatók szerint sok nőt annak ellenére kezelnek a betegséggel, hogy szükséges lenne, ugyanis a megbetegedés nem minden esetben fejlődik tovább és okoz súlyosabb problémákat. A korai felismerés támogatói szigorúan bírálták a kutatás eredményeit.

Minden harmadik mellrákos megbetegedés „ártalmatlan” azaz előfordulhat, hogy semmilyen panaszt nem okozna a betegnek, ha a korai felismerés jegyében nem szűrnék ki mammográfiai vizsgálatok által – állítja egy nemrég publikált kutatás. A tudósok szerint így sok olyan beteget kezelnek kemoterápiával, akikben a betegség nem terjedne tovább, illetve nem okozna halálos szövődményeket.

A felmérést több mint kétkedve fogadták a korai felismerésben tevékenykedő egészségügyi szervezetek, amelyek a kutatás adatainak hiányosságaira hivatkozva közölték: csak Nagy-Britanniában évente 1400 nő életét mentik meg a korai felismerésnek köszönhetően.

Julietta Patnick, a brit egészségügyi szervezet (NHS) Rákszűrési Programjának vezetője szerint minden nyolcadik vizsgált nőnél állapítanak meg olyan rákos megbetegedést, amely rejtve maradt volna a vizsgálatok nélkül.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés