hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Arábia felé mennek az Amerikai úton

Külföldön kívánja értékesíteni szabad kapacitásait az Országos Idegtudományi Intézet (OITI) – tájékoztat mai közleményében az intézmény.

Becslések szerint világszerte évente több tízmillió beteg indul útnak, hogy egy másik országban, olcsón, illetve várakozási idő nélkül gyógyuljon. Az egészségturizmusnak ezt a szegmensét 60-100 milliárd dolláros, dinamikusan növekvő piacnak ítélik a szakértők – derült ki egy, az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI) által a betegvándorlásról készített 2009-es tanulmányból. Az Országos Idegtudományi Intézet vezetése nemrégiben úgy döntött, nem várják meg, hogy a külföldi betegek maguktól találjanak rá – írja  a közlemény.

A világ gyógyturistái ma még főként tengerentúliak (USA, Kanada, Ausztrália), de már Európa olyan országaiból is megindult a betegvándorlás, ahol államilag finanszírozott egészségügyi rendszerek vannak: így például Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Ausztriából. Egyelőre az üzlet legnagyobb nyertesei Thaiföld, India, Szingapúr magánintézményei, de az ellenkező irányból is számottevőnek mondható a betegforgalom növekedése. Az arab világ polgárainak elsődleges egészségturisztikai célpontjai a francia, az angol és a német klinikák, ahol azonban a magyar díjak többszörösét kérik el a páciensektől egy-egy műtéti beavatkozásért. Ezt a versenyelőnyt akarja kiaknázni az OITI, amikor igyekszik megjelenni az arab országok egészségpiacán.

A hazai egészségturizmus súlypontjai között eddig nem szerepelt az idegtudomány és idegsebészet. Az OITI vezetése azonban biztos benne, hogy a hagyományosan jól működő egészségturisztikai ágazatok mellett az általuk végzett magas színvonalú sebészeti, diagnosztikai és rehabilitációs profilok is sikerrel járnak ezen a területen.

Több arab ország hazai nagykövetségével folytatunk megbeszéléseket arról, hogy miképpen tudjuk betegeik számára felajánlani gyógyító munkánkat. A magyar diplomácia vezetőinek, a külügyminisztérium illetékeseinek és magyar nagykövetségek munkatársainak segítségét is igénybe vesszük munkánk és kapacitásaink külföldi bemutatása érdekében.” – idézik Nagy Zoltán főigazgatót.

Az Országos Idegtudományi Intézet (OITI) ma a harmadik legnagyobb idegsebészeti központ Európában. Világszinten is élenjár a nagy sebészi pontosságot jelentő módszerek, neuronavigációs technikák használatában. Külön osztálya specializálódott minimálisan invazív eljárásokra, amelyek során azonos eredményt kisebb műtéti feltárásból, sokszor csak egy tűszúrásnak megfelelő behatolásból lehet elérni. Az intézet jó hírnevet szerzett az Országos Onkológiai Intézettel és a Debreceni Gamma Sugársebészeti Központtal együttműködésben végzett, sebészeti behatolás nélküli tumorkezelésben, a nagy és nehéz daganatok, sérülések operációiban, valamint a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziák és fájdalmak kezelésében. Náluk található az ország egyetlen gyermek-idegsebészeti osztálya is. Az OITI szakmai profilja 2007-ben teljesedett ki, amikor a stroke-on átesett, valamint az epilepsziás betegek általános kezelésével bővült. Az intézetben egy csapatban, közös fedél alatt dolgoznak idegsebészek, neurológusok, neuroonkológusok, epileptológusok és stroke-szakértők, ami a betegek számára optimális kezelési körülményeket garantál – írják közleményükben.

(forrás: Országos Idegtudományi Intézet)

cimkék

hirdetés

Könyveink