hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ápolási centrumok: nincs garancia az áthelyezett ápolók bérezésére

Az egészségügyi dolgozók a bérrendezés után nem biztos, hogy szívesen tartoznának egy másik jogszabály hatálya alá, írja a Szabad Európa.

Mintegy 2500 idős, krónikus beteg kerülhet át a kórházakból a létrejövő ápolási centrumokba a jövő év első felében, ellátásuk finanszírozásába pedig a rokonokat is bevonhatják a szociális törvény elfogadott és az egészségügyi törvény tervezett módosítása alapján. Azt egyelőre nem tudni, hogy hol lesz ennyi férőhely, miközben most is tízezres várólisták vannak, és ki fogja őket ellátni – mondta a Szabad Európának Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének (SZMME) elnöke.

A parlamenti többség némi pontosítás után kedden elfogadta a szociális törvény módosítását, és jelenleg is tárgyalja az egészségügyi törvénycsomagot, amely szintén jelentősen érinti a szociális ágazatot. Ez utóbbi legnagyobb jelentőségű változtatása az, hogy a módosítás elfogadásával a kónikus kórházi ágyak, az elfekvőnek is nevezett osztályok átkerülnek az egészségügytől a szociális szektorhoz.

„Nagyjából 2500 idős beteg átadásáról van szó, az ő helyüket nem nagyon látom abban a szociális ellátórendszerben, ahol tízezres várólisták vannak. Hogy ezek a betegek hogyan fognak bekerülni, milyen intézmény veszi át és hol helyezi el őket, az abszolút kérdéses. Hogy kik fognak ott dolgozni, az szintén nagy kérdés, hiszen az ágazat évek óta nagyon komoly munkaerőhiánnyal küzd” – mondta Meleg Sándor. A szociális munkások szakmai szervezetének vezetője szerint a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy ezeket a kórházi osztályokat dolgozókkal együtt adják át az ápolási centrumoknak. Ugyanakkor az egészségügyi dolgozók a bérrendezést követően nem biztos, hogy szívesen mennek át egy másik jogszabály hatálya alá, és bár a bérüket megtarthatják, arra ugyanakkor nincs garancia, hogy a további egészségügyi béremelésekből is részesülnek, ezért meglepődne rajta, ha az egészségügyi szakdolgozók örömmel mennének át a szociális ágazatba.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink