hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Antinori és a többiek

   Nem olyan ismertek, mint a labdarúgó Del Piero vagy a popénekes Eros Ramazzotti, de ha rákérdezünk, az olaszok az orvoshírességek névsorát is kívülről fújják, és persze a legelső helyen a minden nőből anyát varázsoló és gyerekklónozó Antinorit említik.

   Severino Antinori a legismertebb és a leghírhedtebb olasz sztárorvos, őt látni a pletykaújságok címoldalán, de kollégái között vannak tekintélyesebbek is, akiket egész Olaszország ismer szenzációhajhászás és tévészereplések nélkül is. Például a milánói sebész, Gino Strada, az Afganisztánban és a világ válságövezeteiben segítő Emergency szervezet alapítója, akit Itáliában nemzeti hősként tisztelnek. Hasonló elismerés övezi a szakma és a közvélemény részéről II. János Pál pápa egykori kardiológusát, Attilio Maseri professzort, aki a Buckingham- palotában is gyakran vizitel, vagy az olasz kerékpárbajnokok sportorvosát Antonio Dal Montét, a focicsapatok orvosaival együtt. (A Juventus sportorvosa, Riccardo Agricola egy év tíz hónapos doppingítélete ellenére nem vesztett presztízséből, legalábbis a szurkolók szemében, hiszen a klub vezetőit és a játékosokat tisztára mosva egyedül magára vállalta a felelősséget.)
   A népszerűséghez és a sztársághoz azonban Olaszországban is a televízió segít hozzá: hiába tagja az olasz és a vatikáni bioetikai tanácsnak is, Bruno dalla Piccola genetikus elsősorban a képernyőről ismert, számos, egészségvédő műsorban látható kollégájával együtt. Egyedül a reklámokból hiányoznak orvosok: ezekben meggyőzőbb a focista Del Piero még akkor is, ha gyógyszert kell hirdetni.
    A sztárorvosság Olaszországban is megéri: ott, ahol az idén szeptemberben összesen 50 ezren jelentkeztek az orvosi karra, kemény harc folyik a privilégiumokért és a privát páciensi körért, és a hírnév vagy ennek látszata teszi a különbséget. Amikor a volt kormányfő Silvio Berlusconi elárulta, melyik orvos varázsolt hajat kopasz fejére, Piero Rosati ferrarai klinikáját megrohamozták a külföldi páciensek. Ráadásul Berlusconi a médiakampány részeként azt is elmondta, hogy 6 ezer eurót fizetett, így a hajvarázslat után áhítozók számára nem volt kérdés: ha Piero Rosati klinikáját választják, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. A csodában reménykedő és Antinorihoz forduló gyermektelen párok sem szűkmarkúak: az Angyalvár közeli rendelőjében egy vizsgálatért 10 ezer eurót kér a „mester”.
    A „befutott” orvosok Itáliában is a leggazdagabb tízezerhez tartoznak, és a hírnév más kapukat is megnyit előttük: egyetemi kurzusokat kínálnak nekik, orvosi pályázatok vizsgabizottságában kapnak helyet, sőt a politika is szívesen fogadja őket. Korábban sztárorvos volt a szicíliai Catania polgármestere és a volt egészségügyi miniszter. Az orvoshírességek tartják a kezükben a szakmát is: kizárólag pártfogoltjaik karrierje biztosított, nem hiába menekül külföldre az olasz orvosok nagy része.
    Sztárorvossá válni egyébként nem nehéz Olaszországban: indulási előny, ha orvos szülők vagy nagyszülők állnak a háttérben, ez az itáliai medikusok felénél adott. Nem egy olasz orvosdinasztia uralja a különböző szakterületeket. Előny az is, ha az orvos kiemelt klinikán dolgozik: a milánói San Raffaelében, a római Gemelliben vagy még egyszerűbb, ha plasztikai sebészként a soros színésznő-szépség vőlegénye lesz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SÁRKÖZY JÚLIA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés